Peru: Suyun Özelleştirilmesine Karşı Protesto Düzenlendi

CbgiTqEUkAA13SD

Perulu protestocular su satılık bir meta değil haktır görüşünü desteklemek için yürüdüler.

Lima’da bulunan kamu kurumu SEDAPAL’in özelleştirilmesini engellemek için Peru devleti su otoritesi tarafından yürüyüş düzenlendi.

Demokratik kitle örgütleri, gençlik grupları ve SEDEPAL çalışanları kamu kurumunun özel şirkete satılmasını protesto etmek için başkent Lima’da yürüdüler.

Perşembe günü, SEDAPAL genel sekreteri Luisa Eyzaguirre,”Biz Peruluların sıhhi koşulları ile su hakkını savunmak ve özel şirketlere suyumuzu satmak isteyen Merkez Hükümete hayır demek için sokaklardayız,” dedi.

Cbg9OxoVAAEpQw7

Eyzaguirre ayrıca, “Bu  yürüyüş aynı zamanda binlerce insanın faydalanacağı ve Hükümet tarafından ertelenen yüzlerce su ve kanalizasyon projesinin ivedilikle yapılması için de düzenledi. Bize göre bu, su ve hayat yürüyüşü protestosudur,” dedi.

Eyzaguirre sözlerine, “Gün sabah saat 09:00’da Champ de Mars’da başlayacak ve biz saat 10:00’da Konut , İnşaat ve Hıfzısıhha Bakanlığına yürüyeceğiz,” diye devam etti.

Daha önce Şubat ayında, ülkenin Konut, İnşaat ve Hıfzıssıhha (MVCS) bakan yardımcısı, Juan Haro, hükümetin Lima ve komşu Callao’da ki su hizmetlerini satmayı düşünmediklerini söylemişti.

Cbgea5SUYAA2Bqx

Yerel günlük gazete Gestión tarafından Haro’nun sözleri “SEDEPAL’in bütünüyle özelleştirilmesi asla söz konusu değildir, MVCS’nin böyle bir düşüncesi yoktur,” şeklinde kaydedilmişti.

Ulusal Hıfzısıhha Hizmetleri (Sunass) Başkanı Fernando Momiy su hizmetlerini devralanların suya zam yapmayacaklarını söylüyor. SEDEPAL’i satın almayı düşünen şirketler ise enerji maliyetlerini düşürme ve firmanın verimliliğini artırma sözü veriyorlar…

Bununla birlikte, pek çok kişi, yakında satışa sunulacak ve hizmet verilecek kentlerde yaşayan 10 milyon kişi için su fiyatlarının artmasından endişe ediyor.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Peruvians-Take-to-the-Streets-Against-Water-Privatization-20160218-0015.html
Fotoğraflar: Rael Mora
Etiketler:

Bir Yorum

  1. Pingback: Peru: Suyun Özelleştirilmesine Karşı Protestolarda İkinci Dalga

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.