#Peru: The clash occurred some 40 to 50 km (25 to 31 miles) from the #LasBambas site. Video after Quintino Cereceda was killed. #Apurimac pic.twitter.com/XtChuKYKbJ
— ubique (@PersonalEscrito) October 15, 2016
Çeviri: Quintino Huiza Cereceda öldürüldükten sonra Las Bambas bölgesinin 40-50 km açıklarında çatışma.
Peru’nun güneyinde Apurimac bölgesinde, Avustralya-Çin ticari ortaklığı olan MMG şirketinin işlettiği Las Bambas madeninden bakır cevheri taşıyan tırların ve yolun çevreye olan etkilerini protesto etmek için yolu kesen 200 kadar köylüye polis saldırdı. 14 Ekim Cuma günü yaşanan çatışmalarda polisin köylülerin üzerine ateş açması sonucu Quintino Huiza Cereceda isimli köylünün başından vurularak hayatını kaybettiği bildirildi. Resmi kaynaklar çıkan çatışmada 20 polisin de yaralandığını açıkladı.
Polis 14 Ekim’de Quehuire-Huancuire yolunu açmak için harekete geçti ve köylülerin üzerine ateş açtı. Pumamarca, Choqueca, Allahua ve Antuyo bölgelerindeki köylüler mineral taşıyan tırların geçtiği yolun ve madenin neden olduğu çevresel etkilere karşı uzun süredir mücadele veriyor. Geçen sene yine köylülerin maden protestosunda çatışmalar çıkmış ve üç kişi hayatını kaybetmiş, 15 kişi ise yaralanmıştı. Söz konusu yol kesme eylemi de köylülerin madene karşı başlattıkları grevin bir parçasıydı.
Las Bambas (Uccamba) Madenine Karşı Köylü Toplulukları Birliği koordinatörü Rodmy Cabrera çatışmada Quintino Huiza Cereceda isimli köylü direnişçinin başından vurularak katledildiğini ifade etti. Halk olayın ve polis aleyhine kanıtların ört bas edilmemesi için yoldaşlarının bedenine dokunulmasına izin vermedi ve savcı ile heyetinin geçişine ise 16 saat sonra ancak olayın aydınlatılacağı ve sorumluların cezalandırılacağı yönündeki taleplerinin yerine getirilmesi karşılığında müsaade etti.
Deniz seviyesinden 4 bin metre yukarıda, Apurimac bölgesinde yer alan Las Bambas madeni 6,9 milyon tonluk bakır ve 10,5 milyon tonluk mineral rezervi ile dünyanın en büyük madenlerinden biri. Bu nedenle ulusötesi şirketlerin iştahını kabartıyor ve yerel kaynakları şirketlere peşkeş çeken hükümetler; yerli halkların ve köylülerin maden, baraj, hidroelektrik santrali projelerine karşı direnişini şiddetle bastırıyor.
Pingback: Peru: Maden Şirketinin Yol Açtığı Çevre Felaketine Direnen Köylüler Polisle Çatıştı