Direniş mevcut işçi haklarını içermeyen Tarımsal Teşvik Yasası’nın 2031’e dek uzatılmasını öngören yönetmeliğin iptali, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve işçi haklarının bu sektörde uygulanması talepleri ile başladı. Resmi rakamlara göre Peru’da tarım ürünleri ihracaatı yapan 4.699 şirketin % 28’i kuzeyde,% 20’si güneyde ve % 36’sı Lima’da kayıtlı. Sadece Ica’da ülke toplamının % 7,5’ini temsil eden bu türden 353 şirket var. Sektörde 80 bin kişinin çalıştığı tahmin ediliyor. Peru devletinden teşvik alan tarım ürünü ihraç eden 122 şirket toplam iş gücünün % 85’ini içeriyor. Bu işçilerin büyük bir kısmı sosyal güvenlikten yoksun bir biçimde çalışmaktadır.
Fuertes enfrentamientos entre trabajadores agrícolas y policías en el contexto de la huelga contra las agroexplotadoras en Perú #NiUnPasoAtrás #ParoAgrariopic.twitter.com/5cClB4TyB4
— NoticiasDeLaRebelión (@kontrakapital_) December 4, 2020
Direniş sonucu resmi yetkililer işçi önderleri ile görüşmek üzere bölgeye geldiler. Görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkmayınca süresiz grev ve İnter-Amerikan Otobanı’nın kesilmesi eylemi sürüyor. İnter-Amerikan Otobanı Lima’nın Kuzey ve Güney’ine bağlantı sağlayan en önemli kara yoludur. Kır işçileri hem iş bırakıp hemde meta akışını keserek etkili bir grev sürdürmektedirler.
Sendikal konfederasyonlar grev ile dayanışma etkinlikleri yapmaya başladılar. Hem kır işçilerine destek olmak hemde tasfiye süreicinde olan metalurji kompleksinin kendilerine verilmesi talebi ile Andean’ın La Oroya kasabasında bulunan Doe Run metalurji fabrikasından yüzlerce sendika işçi, başkent Lima’ya gıda tedariki için kritik olan bir otoyolu ablukaya aldı. Maden işçileri kır işçilerine destek olmak üzere otoban kesilmesi eylemine katıldılar.