Peru: ABD Uçak Gemisinin Gelişi Protesto Edildi

Güney Amerika ülkesinde ABD askeri varlığına karşı eylemler | Fotoğraf: Telesur / Rael Mora

Güney Amerika ülkesinde ABD askeri varlığına karşı eylemler | Fotoğraf: Telesur / Rael Mora

3200 Askerle Güney Amerika ülkesi Peru’ya altı günlük ziyaret için gelen ABD uçak gemisi USS George Washington’a karşı politik ve emek örgütleri Salı günü Lima’da harekete geçti.

Yakın bir zamanda Callao limanına askeri kuvvetlerin gelmesi ile karşı karşıya olduklarını söyleyen eski milletvekili Gustavo Espinoza, Sputnik’a verdiği bir demeçte “Amerika Birleşik Devletleri’nin yaptığı diğer ülkelerdekine benzer olarak askeri bir işgaldir” dedi.

Espinoza ayrıca “Kısaca tezgahlanan bu ‘acı operasyon’ (…) Peru’da sadece ABD varlığının olmadığını burasının Amerika olduğunu teyit ediyor ve aynı zamanda bu durum Hükümdarın bölgede ki hakim güçler dengesini değiştirmek istediğini gösteriyor,” dedi.

ABD'ye karşı #Peru protestolar askeri birlikler ülkeye geliyor. | Fotoğraf: Telesur / Rael Mora

#Peru’da ABD askeri varlığına karşı protestolar | Fotoğraf: Telesur / Rael Mora

Savaş gemisinin gelişini öğrenen emek örgütleri Peru’nun egemenliğine ve güvenliğine zararlı ABD askeri varlığına karşı geliştirdikleri strateji ile 21 Ağustos’ta seferber olmuşlardı.

Onur Kolektifi  (Collective Dignity) “Inca topraklarında dokuz ABD askeri üssünün bulunduğu ve üç limanın ABD Dördüncü Filosu gemilerine yakıt ikmali için kullandırıldığını” ifade etti.

ABD'ye karşı #Peru protestolar askeri birlikler ülkeye geliyor. | Fotoğraf: Telesur / Rael Mora

ABD’ye karşı #Peru da protestolar sürüyor | Fotoğraf: Telesur / Rael Mora

Bu bağlamda:

Şubat ayından bu yana yüzden fazla Amerikan askeri Peru’ya girdi.

Ocak ayında Peru Kongresi tarafından ikili askeri işbirliği anlaşmasının bir parçası olan askeri heyetlerin ziyareti onaylanarak ABD askerlerine Peru topraklarına serbestçe giriş ve konaklama yetkisi verildi.

Peru Komünist Partisi, Mart ayından beri Pentagon’un uyuşturucu kaçakçılığı ve terörle mücadele bahanesi altında ülkeye ABD askeri yığınağı yaptığını ve Latin Amerika’ya askeri bir saldırının ön koşullarının oluşturulduğunu vurguladı.

Kaynak: http://lainfo.es/en/2015/09/01/peru-protests-against-arrival-of-us-aircraft-carrier/
Etiketler: , ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.