Köylüler zorla yerinden etme politikalarına karşı başlattıkları protestolarla Başkan Cartes’in istifasını istedi.
Yüzlerce Paraguaylı köylü ülke çapında gerçekleştirdikleri eylemlerle Perşembe günü (29 Ekim) başkent Asuncion’a yürüyüşe geçip Başkan Horacio Cartes’in istifasını istedi ve kırsal kesimdeki yoksulluğu körükleyen politikaları protesto etti.
Bu yürüyüş, Şubat ayında gerçekleşen Başkan Cartes’e ‘Ya reform yap ya da istifa et’ çağrısının yapıldığı 8.000 kişilik devasa gösterinin de dahil olduğu protesto dalgasının en son halkasıydı.
Ulusal Köylü Federasyonu’ndan (FNC) yapılan açıklamaya göre hareket, ‘Horacio Cartes hükümetinin, halkın kalkınmasını desteklemek yerine devlet şiddetini ve yoksul çiftçilerin ezilmesini derinleştiren politikalarına’ karşı direnmeyi amaçlıyor.
Yoksul halkın ve kırsal nüfusun ihtiyaçlarını görmezden gelen ve defalarca insan haklarını ihlal eden hükümete karşı köylüler artık yeni politikaların hayata geçirilmesini talep ediyor.
Çiftçilerin taleplerinin merkezinde sağlık, eğitim, iş ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi ile toprak hakkı ve uyuşturucu trafiğinin etkisindeki siyasetin sona erdirilmesi bulunuyor. Köylü örgütü Paraguay Pyahura tarafından düzenlenen ve FNC tarafından desteklenen eylem ayrıca soya fasulyesi başta olmak üzere tek ürüne dayalı endüstriyel tarımın kırsal nüfus ve küçük ölçekli çiftçilik üzerindeki yıkıcı etkilerine de dikkat çekmeyi amaçlıyor. FNC’ye göre tek ürüne dayalı tarım köylüleri yerinden ediyor ve onları iş aramak için kente göç etmek zorunda bırakıyor.
Uluslararası küçük köylü hareketi La Via Campesina üyesi olan Ignacio Dennis, Paraguay’daki mülksüzleştirme politikalarına karşı şu ifadeleri kullanıyor:
Paraguay halkı tarafından, kıtada yürütülen ve Paraguay’da da hüküm süren halk düşmanı, emperyalist ve neoliberal politikalara karşı verilen bu mücadele uzun süredir devam etmektedir.
Dennis ayrıca neoliberal politikalara karşı devam eden bu direnişin Paraguaylı çiftçilerin yerlerinden edilmesini de tetiklediğini ekliyor.
Paraguay kıtada toprak eşitsizliğinin en yüksek olduğu ülkelerden birisi, toprakların %80’i nüfusun sadece %2’lik kısmının elinde bulunuyor.
Tarihsel olarak, eşitsiz toprak paylaşımı 1970’lerde tarım ve işlenmiş soya üretimi ihracatına yönelik girişimlerle başladı. Tarım alanındaki bu değişim yerel tüketim için gıda üreten küçük ve orta ölçekli bir çok çiftçiyi yerinden ederek toprak üzerindeki çatışmaları körükledi ve yerel gıda güvenliğini tehdit etti.
Yürüyüş, Başkan Cartes’in istifasını istemek için Asuncion’daki Ulusal Kongre binası önünde sonlanacak. Cartes 2013’te başa geçtiğinden beri eleştiriliyor ve kendi partisi içinde de ona yönelik hoşnutsuzluk artmış durumda.
Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Paraguay-Campesinos-March-on-Capital-Demand-President-Resign-20151029-0011.html