İspanya: Eğitim sektörü özelleştirmeye karşı grevde
İspanya’da 40’ın üzerinde şehirde, öğretim görevlileri ve öğrenciler 24 Mart’da hükümetin kamu sektöründeki özelleştirme girişimlerine karşı greve gitti. Grevi organize eden sendikalara göre greve %85 oranında katılım oldu. İşçi Konseyleri (FETE-UGT), liselerin greve katılımının ülke genelinde %90 oranında sağladığını açıkladılar.
İşçi Konseyleri “yoksul ailelerin eğitim toplumuna katılımıyla alay eden ve onları geride bırakan bir modelin kurulmasına, kapalı kapılar ardında yukarıdan gelen talimatlarla kamu üniversitelerinde reformlar yapılacağı iddialarına karşı genel grev yapılmıştır” açıklması yaptı.
Protestolar özellikle lisans eğitimini 4 yıldan 3 yıla düşürecek buna karşın yüksek lisans eğitimini 1 yıldan 2 yıla çıkaracak olan kararnameye karşı yapılıyor. Reform büyük ölçüde eğitim bursu verilmesini azaltacak ve özellikle yoksul öğrencilerin burs kazanmasını zorlaştıracaktır.
Grev ayrıca sağ görüşlü başbakan Mario Rajoys’un eğitim sistemindeki reformlarına karşı yapılmıştır.
Fransa: Üniversiteler eğitimdeki kesintilere karşı harekete geçiyor
Paris ve kenar mahallerinde yüzlerce öğretim görevlisi, öğrenci ve yöredeki insanlar mart ayı başında Yüksek Eğitim ve Araştırma Bakanlığı önünde üniversitelerdeki bütçe kesintilerini protesto ettiler.
Öğrenciler ve araştırma görevlileri ‘Öfkeli’, ‘Rezalet’, “Güvenilmez” yazılı özgeçmişlerini bakanlığın kapısına bıraktılar. Bütçe kesintilerinden en çok etkilenen Paris-Sud Orsay üniversitesinde ki öğretim görevlileri “Eğitim pahalı mı? O halde cehaleti deneyin!” başlıklı bir dilekçe yayınladı. Dilekçeyi bir hafta içerisinde 2000’den fazla kişi imzaladı.
Eylemi düzenleyenler, devletin eğitimdeki sorumluluklarını yerine getirmediğinden beri, üniversite çalışmalarının zora girdiğini açıkladılar. Üniversite Akademik ve İdari Personel Sendikası (SNTPTES- UNSA), her yerde kadro alımının durdurulduğunu, hatta kaldırıldığını ve kurs sayılarının azaltıldığını bildirdi.
Yapılan eylemde, akademik personel için yeni kadroların açılması, araştırma laboratuarları ve hizmet ödeneklerinin artırılması, kurs ücretlerinin karşılanması ve devlet okullarında parasız eğitim talep edildi.
Kanada: Öğrenciler yüksek harçları protesto ediyor
Kanadalı öğrenciler 24 Mart’ta üniversitelerdeki yüksek harçları protesto ettiler. Saskatchewan Üniversitesi’ndeki onlarca protestoculardan biri olan Mairi Anderson, İsveç ve Norveç gibi birçok ülkede benzer durumların yaşandığını söyledi.
Eylemciler, giderek artan yüksek öğrenim ücretlerinin, okul sonrasında külfetli bir borç olarak üzerilerine kaldığını ve borçları ödemek için uzun süre çalışmaları gerektiğini söylediler.
Eylem liderlerinden Izabel Vlahu, CBC habere öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun öğrenimlerini durdurduklarını çünkü mezuniyetten sonra borçlarını ödeme konusunda zorlandıklarını söyledi. Yüzlerce öğrenci başta Montreal olmak üzere pek çok sokakta yürüyüş yaptı. Yürüyüşe diğer bölgelerden de yüksek oranda katılım sağlandı. Polis yürüyüşün illegal olduğunu açıklayarak eylemcileri yerel otoriteye karşı gelmekle suçladı.
Akşam saatlerine kadar polis, eylemcilere plastik mermilerle saldırdı. Eylemci öğrenciler, polisin grubun etrafını sarıp, sıkıştırmasına karşılık verdiklerini söylediler. Devlet yetkilileri eylemcileri vandalizm yapmakla suçladılar.
Kanada Alternatif Politikalar Merkezi’nin raporuna göre; Kanada’daki üniversite giderleri son 20 yıla göre ortalama 3 kat arttı.
1993’den Bu yana Kanada’daki orta gelirli aileler, yüksek öğrenime %20 daha pahalı olarak erişebiliyorlar. Raporda önümüzdeki 4 yıl içerisinde kişi başına düşen yıllık öğrenim giderinin 6000$’ın üzerine çıkacağı öngörülüyor.