Nijerya: Nijer Deltasında Silahlı Direniş Yeniden Başladı

niger-delta-avengers

Nijerya’nın petrol ve doğal gaz zengini bölgesi Nijer Deltası’nda bölge zenginliklerinin bölge halkı lehine kullanılması amacıyla 2000’li yıllarda başlayan çok farklı örgütlerin sürdürdüğü direniş Nijer Deltası Kurtuluş Güçleri (MEND) şemsiyesi altında bir araya gelmiş ve 2009 yılında Nijerya Devleti ile barış anlaşması imzalayarak silahlarını bırakmıştı.

2009 yılından beri anlaşma koşullarına uyulmadığını ileri süren yeni militan bir grup Nijer Deltası İntikamcıları (NDA) Ocak ayında Royal Dutch Shell ait bir petrol platformuna saldırı düzenleyerek kamuoyuna varlığını yeniden duyurdu.

Kendini, Nijerya’yı berbat yönetimden kurtaracak devrime başlayan ve Nijer Deltası’nda yaşayan bir grup olarak tanımlayan örgütün sözcüsü ocak ayındaki saldırıdan sonra kamuoyuna yaptığı açıklamada “Biz Nijer Deltası İntikamcıları iyi eğitim görmüş, dünyayı iyi bilen bireyler olarak Nijer Deltası halkının mücadelesini daha önce görülmemiş yeni bir düzeye çıkaracağız. Bunu gerçekleştirecek çok iyi insan kaynaklarına sahibiz” dedi.

NDA talepleri karşılanmazsa bu saldırıların başlangıç olduğunu kamuoyuna açıkladı.

NDA ayrıca Biafra’nın bağımsızlığı mücadelesini sürdürürken tutuklanan Nnamdi Kanu’nun serbest bırakılmasını talep ediyor.

Nijerya hükümeti 16 Mayıs’ta yaptığı operasyonlarla bir grup militanın gözaltına alındığı açıkladı.

NDA Nijerya’nın doğal kaynaklarının, o topraklarda yaşayanların hayatlarını iyileştirmek için kullanacak gerçek bir federalizm ile yönetilmesinin tek gerçek yol olduğunu düşünüyor.

Bölgede yaşayan eski MEND komutanlarından bazıları bu örgütle ilişkilerinin olmadığını kamuoyuna açıkladılar.

NDA websitesi, facebook ve twitter hesapları ile amaçları ve eylemlerini kamuoyuna duyuruyor.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.