Myanmar: Ordu Saldırıyor, KIO ve Kaçin Halkı Direniyor

kaçincephe

21. YY Panglong Konferansı’nın gerçekleştirilmesinden sonra Myanmar ordusunun Kaçin eyaletine yönelik saldırıları artmaya devam ediyor. Konferans öncesi Kaçin Bağımsızlık Örgütü (KIO) / Kaçin Kurtuluş Ordusu (KIA) müzakerelere başlamak için karşılıklı ateşkesin işlemesi gerektiği üzerinde defalarca durdu. Ateşkes imzalanmamasına rağmen diğer direniş örgütleri ile yaptığı ittifak sempozyumuna katılma kararı alınca KIO’da sempozyuma ordu ile çatışmalar sürerken katıldı.

Sempozyum sonrası ordu saldırılarının şiddetini arttırdı. 23 Eylül’de KIO kamplarına yönelik savaş uçakları ve helikopterlerin katıldığı bir hava saldırısı düzenledi. KIO için stratejik öneme sahip  Nhkram Bum ve Lai Hpawng Bum Kampları ve bu kamplarda konuşlanmış olan taburlar bombalandı. Yaklaşık iki haftadır ordunun saldırıları sonucu Nhkram Bum Kampı çevresinde çatışmalar sürmektedir. Ordu KIA’ya karşı savaşmak üzere yerel paramiliter örgütlenmeleri de devreye soktu.

Bu hafta ordunun saldırıları sonucu KIO üyesi iki kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 2.000 kişi köyleri boşaltıp daha büyük kasabalara göç etmek zorunda kaldılar.

KIO bölgede yaşayan halka KIO’ya güvenmelerini ve kendilerini savunurlarsa başarıya ulaşabilecekleri çağrısı yaptı.

2001 yılında ordunun KIA mevzilerine saldırmasıyla 17 yıllık ateşkes bitmiş ve savaş yeniden başlamıştı.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.