Myanmar: KIA Ateşkes Olmadan Barış Konferansı Olamaz Dedi

Kachin-burma-KIA_0

Bağımsızlık Örgütü, Ordu ile silahlı etnik gruplar arasındaki  çatışmalar çözülmezse yeni hükümetin Temmuz ayında yapmayı planladığı konferansı boykot edeceğini kamuoyuna açıkladı.

Yeni seçilen devlet başkanı Daw Aung Suu Kyi, babasının 1947 yılında düzenlediği “21.yy Panglong Konferansı”nın bir benzerini düzenlemeye hazırlanıyor.

Kaçin Bağımsızlık Ordusu (KIA) komutanlarından Albay Maw Buu ise, Myanmar Timesyesterday gazetesine verdiği demeçte “Hükümet barış konferansını düzenlemeden önce süren çatışmaları durdurmalı ve bütün politik partileri müzakere masasına çağırmalıdır.  Silahlı çatışmaların son bulmadığı, ateşkesin sağlanmadığı bir yerde konferans düzenlemenin bir anlamı yoktur” şeklinde konuştu.

Daw Aung San Suu Kyi geçen hafta yaptığı bir açıklamayla, yapılması düşünülen konferansın ancak ulusal ölçekte bir ateşkes anlaşması üzerine inşa edilebileceğini ifade etmişti. Fakat şu anda Kaçin Bağımsızlık Ordusu ile Myanmar Ordusu arasında çatışmalar sürüyor.

Buna karşın KIA, ‘mevcut NLD hükümetinin süren çatışmalara ilişkin sessizliğini koruduğunu, Myanmar Ordusunun saldırıları ve bombardımanları sonucu yerel görevlilerin hayatlarını kaybettiklerini, hükümetin olanlara ilişkin bir açıklama yapmak yerine sadece konferans ile ilgili konuştuğunu’ ifadelerine ekliyor.

Öte yandan KIA, Hpakant kasabasında Ordu ve silahlı paramiliterlerin ortak saldırısı sonucu bir taburlarının kuşatma altına alınmasına karşı saldırı hazırlığı yapıyor.

Kaynak: http://www.mmtimes.com/index.php/national-news/20466-kio-uses-panglong-conference-as-a-bartering-chip.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.