Meksika’nın Öz Savunma Grupları Uyuşturucu Şiddetiyle Mücadele İçin Yeniden Ortaya Çıkıyor

meksika

 

Şiddetin musallat olduğu yerlerde güvenlik kontrolünü ele alacaklarını belirten gruplar jandarma güçlerinin çekilmesini protesto ettiler.

Meksika’nın şiddetin hüküm sürdüğü batı eyaleti Michoacan Sunday’nin en az 7 yerel yönetim bölgesinde yolları kapatan silahlı sivil gruplar hükümetten bölgenin güvenliğini kendilerinin sağlamasına izin verilmesi talebinde bulundu.

Öz Savunma grupları aynı zamanda üç bölgede jandarma güçlerinin ortadan kayboluşunu da protesto ettiler.

Gruplar, Apatzingan’ın nüfusu en yoğun bölgesinde kentin dört giriş noktasını engelleyip yerel otobüs garını kapattılar.

Yerel medyaya göre silahlı siviller eyaletteki Öz Savunma gruplarının sözcüsü ve lideri, Papa Smurf (Şirin Baba) olarak da bilinen, Estanislao Beltran Torres tarafından yönetiliyor.

Bildirilenlere göre bu gruplar hali vakti yerinde çiftçilerden ve öz savunma grupları tarafından bağışlanan eski Tapınak Şövalyeleri üyelerinden oluşmakta.

Şiddetin bulaştığı bölgelerde uyuşturucu kartellerine karşı korunma gücü olarak ortaya çıkan Öz Savunma grupları, federal hükümetin yeniden barış sağlama planlarının şimdiye kadar başarısızlıkla sonuçlandığını ileri sürmekteler.

Hareket, ödenecek maaşları, silahları ve karakolları dâhil kendi kontrolleri altında bir kolluk gücünün yeniden oluşturulması için hükümetle görüşmeler başlatmayı amaçlamakta ve hükümetin öne sürülen koşulları kabul etmemesi halinde ise bağımsız olarak hareket edecekleri yönünde gözdağı vermektedirler.

Bu yılın Ocak ayında Meksika hükümeti, bir anlaşma imzalayarak belirtilmiş süre boyunca, gerekli ruhsatlara sahip oldukları sürece, bu grupların silahlı kalmasına izin vermişti. Ancak Nisan ayının başlarında hükümet tekrar bir açıklama yaparak Michoacan eyaletindeki sivillerin bütün silahlarına el koyma niyetinde olduklarını belirtti.

Öz Savunma grupları ise Tapınak Şövalyeleri Karteli’nin tetikçileri ile kartelin kurucusu La Tuta veya El Profe olarak da bilinen Servando Gomez’in hala serbest olduğunu öne sürerek silahsızlanmaya karşı çıkmaktalar.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Mexicos-Self-Defense-Groups-Resurface-to-Fight-Drug-Violence-20141214-0039.html

Bir Yorum

  1. Pingback: Meksika: Sınıf Mücadelesi, Seçimler ve Aktif Boykot Kampanyası | Devrimci Proletarya

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.