Meksika: Zapatista Direnişinin 24. Yıldönümü

Meksika’daki Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN) Pazartesi günü, silahlı mücadelenin 24. Yıldönümü nedeniyle geçmişteki başarılarını ve geleceğe dair çabalarını değerlendirdi.

EZLN Komutanı Moises, yaptığı açıklamada, “Kapitalizm imha eden, sömüren, yağmalayan ve hor gören şiddetli bir ölüm sistemi. Bizler ise onurlu bir yaşam için mücadele ediyoruz. Topluluğumuz için özerk bir yapı inşa ettik, farklı çalışma alanları geliştirdik, üç farklı özerk yönetim sistemi örneğini birleştirdik, yasal olarak kendi eğitim ve sağlık sistemimizi kurduk ve bunlar bize kendi kendimizi yönetme kapasitesine sahip olduğumuzu gösterdi,” dedi.

EZLN ayrıca mevki ve güç sahibi olmak istemeyen ancak yaşam için örgütlenme ihtiyacı ile çalışan, 2018 cumhurbaşkanı adayı Patricio Martinez Marichuy Maria de Jesus’a verdiği desteği yineledi. Komutan Moises, bir Nahua şamanı olan başkan adayına destek çağrısında bulundu. Açıklamada, yerli ve yerli olmayan halklar ile kırsal ve kentsel alanlar arasında birlik çağrısı da yapıldı.

Marichuy, 28 Mayıs 2017’de düzenlenen Ulusal Yerli Kongresi’nde, cumhurbaşkanı adayı ilan edildi. O zamandan beri, adaylığını tescil ettirmek ve kamu desteği alabilmek için Yerli Hükümet Konseyi ile birlikte ülkeyi geziyor. EZLN, seçim turunu taban örgütleriyle ilişkileri derinleştirmek için bir fırsat olarak görüyor. Marichuy, Meksika’da cumhurbaşkanlığına aday olan ilk yerli kadın.

EZLN ayrıca geçtiğimiz günlerde kabul edilen İç Güvenlik Yasası’na karşı uyarıda bulunarak söz konusu yasayla ülke çapında sokakların, yolların ve halkların militarizasyonu hedeflenmektedir dedi.  “Onlar bu yasayla organize suçlarla mücadele ettiklerine bizi inandırmak istiyorlar, gerçekte ise bu yasa ile bizi susturmak, bölmek, daha fazla şiddet ve cezasızlıkla tehdit ederek bizleri kontrol altında tutmak istiyorlar.”

Kaynak: https://www.telesurtv.net/english/news/Mexico-Zapatistas-Celebrate-24-Years-of-Resistance-20180102-0002.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.