Meksika: Ülke Genelinde 100 Bin Öğretmen Greve Çıktı

image_87

CNTE temsilcilerinin verdiği bilgiye göre; Pazar günü ülke genelinde 100 bin civarı öğretmen mevcut çalışma koşullarını protesto etmek için sokağa çıktı. Mexico City’de ise protestocular İçişleri Bakanlığı önünde süresiz oturma eylemi düzenlediler. Önümüzdeki günlerde daha fazla eğitim işçisinin protestolara katılması beklenirken Chiapas ve Oaxaca eyaletlerindeki öğretmenler 29 Mayıs Pazar gününden sonra başkent Mexico City’deki gösterilerle birlikte süresiz greve başlamayı planlıyorlar.

El mitin del magisterio se llevó a cabo en las inmediaciones de la Torre del Caballito en Paseo de la Reforma. Foto: Francisco Cañedo, SinEmbargo.

Oaxaca’daki Koordinasyon Ofisi’nden Ruben Núñez, 11.000 okulun greve katılacağını ve CNTE tarafından 2015 yılı Mayıs ayında Meksika hükümetine gönderilen talepler listesine yanıt verilmez ise eylemlerin artarak devam edeceğini bildirdi. Bu ise yapılacak gösteri ve protestolar nedeniyle okullardaki akademik faaliyetlerin durdurulacağı anlamına geliyor.

La CETEG marchó del plantón instalado frente a la SEG rumbo al Congreso local. Foto: Jesús Eduardo Guerrero, El Sur.

Eğitim reformuna karşı kırmızı bayraklar ve pankartlarla yürüyüş yapan öğretmenler ücretlerinin artırılmasını, performans değerlendirmelerinin kaldırılmasını ve Meksika’da eğitimin özelleştirilmesi sürecini durdurmayı hedefliyorlar.

Padres de los 43 normalistas acompañaron la marcha de los profesores. Foto: Valentina López, SinEmbargo

Düzenlenen protesto yürüyüşüne Ulusal Politeknik Enstitüsü (IPN) temsilcileri ile Ayotzinapa, Iguala ve Guerrero’da 19 ay önce paramiliterler tarafından kaybedilen 43 öğrencinin aileleri de katıldı. Aileleri temsilen konuşan Felipe Cruz, “Öğretmenler çocuklarımızın geleceğidir. Bu nedenle bizlerde bu yürüyüşe katıldık ve modern kölelik koşullarını kınıyoruz.” dedi.

Kaynak: Bu haber http://www.sinembargo.mx/15-05-2016/1660733 sitesinden derlenmiştir.
Etiketler: , ,

Bir Yorum

  1. Pingback: Meksika: CNTE Eğitim Reformuna Karşı Grevde Yolları Kesti [Fotohaber]

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.