Meksika: Su Hakkı İsteyen Çiftçiler Baraj İşgal Ettiler

Meksika ve ABD arasında imzalanan 1944 anlaşması uyarınca iki ülke arasındaki zorunlu su transferi federal hükümet ile çiftçiler arasında ki gerilimi artırdı.

Çiftçilerin öfkesi asıl olarak ülke genelinde suyun dağıtılmasından sorumlu Ulusal Su Komisyonu’nda (Conagua) idi. Geçtiğimiz aylarda Conagua’ya ait araçlar birkaç kez ateşe verilmişti.

Son olarak Chihuahua eyaletinde bulunan Conchas Nehri üzerindeki La Boquilla barajından milyonlarca metreküp suyun ABD’ye pompalanacak olması, kuraklık nedeniyle geçim sıkıntısı yaşayan çiftçileri öfkelendirdi. Pamuk, domates ve pikan (ceviz) yetiştirilen bölgede çiftçiler mahsul alabilmek için suya ihtiyaç duyduklarını ama bu anlaşma nedeniyle nehirlerindeki sulara erişemediklerini belirtiyorlar.

Eylül ayı içinde yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla mevcut su politikalarına karşı düzenlenen protestolarda La Boquilla barajı çiftçiler tarafından işgal edildi. Güvenlik güçlerinin saldırılarına, taş ve sopalarla karşılık veren çiftçiler ulusal muhafız birliklerini püskürtmeyi başararak, vanaları kapattılar ve barajdaki jeneratörleri ateşe verdiler. Çatışma sırasında Jessica Estrella Silva adlı protestocu bir kadın vurularak öldürüldü.

Barajı işgal eden çiftçilerden biri olan ve telefonla ulaşılan Guerrero Carillo, “Konuşmaya çalıştık ama kimse bizi dinlemedi. Arazisini sulamak isteyen çaresiz durumda binlerce çiftçi var. Aylardır yağmur yağmadı ve bahara yetişecek bitkilerden geriye hiçbir şey kalmayacak. Burada kalıp, su üzerindeki haklarımızı savunmaya hazırız,” dedi.

2015 Yılında yayımlanan Dünya Yaban Hayatı raporuna göre; iklim değişikliği ve aşırı madencilik faaliyetleri Conchas nehrinin geleceğini ve ona bağımlı olan herkesi tehdit ediyor…

20 Eylül’de Chihuahua eyaletinde gerçekleştirilen su protestosu

 

Meksika Ulusal Muhafızları devriye geziyor

 

8 Eylül’de öldürülen protestocu Jessica Estrella Silva’yı anmak için tutulan pankartlar

 

‘Su Chihuahua’ya aittir’ yazan koruyucu yüz maskesi takan bir adam

 

Su protestosu sırasında yaşanan çatışmalardan bir kare

 

Baraj işgalinden bir kare

Haber: isyandan.org
Fotoğraflar: Jose Luis Gonzalez / Reuters
Kaynak: https://www.washingtonpost.com/world/the_americas/us-mexico-water-dam-farm-protest/2020/09/13/dddb85e8-f3bb-11ea-999c-67ff7bf6a9d2_story.html sitesinden derlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.