Meksika: Sağlık Emekçileri Özelleştirmeye ve Oaxaca’daki Baskılara Karşı Genel Greve Gitti

mexico_doctors.jpg_1718483346

CNTE’nin yaptığı genel grev çağrısına uyan yüz binlerce sağlık emekçisi ulusal çapta iş bıraktı. Sağlık emekçileri hastanelerde altyapı yoksunluğunu eleştirerek, sağlık bakımının olmazsa olmazlarından olduğunu söylediler. Sağlık emekçileri,  CNTE’nin güçlü olduğu ve çoğunlukla yerli halklardan oluşan güney eyaletlerinin de  içinde olduğu genel greve ülke çapında katıldılar.

Hem sağlık, hem eğitim emekçileri hükümetin yeni sağlık ve eğitim reformlarına karşı çıkıyorlar. Doktorlar, hemşireler, acil çalışanları, anestezi uzmanlarının da içinde olduğu #YoSoyMedico17 grubundan 200.000 sağlık çalışanı hükümetin Evrensel Sağlık Sistemi reform planına karşı genel greve katıldı. Sağlık emekçileri yeni sağlık sistemi reformunun, sağlık sektörünün özelleştirilmesini hedeflediğini bunun için de direneceklerini söylüyorlar.

Başkan Pena Nieto göreve başlamasının ardından, ilk 20 ayda enerji, sağlık ve eğitim alanlarında 11 neoliberal yapısal reformu onayladı. On binlerce eğitim emekçisi hükümetle bu reformları görüşmek üzere Mayıs ayından beri grevdeydi. Hükümet öğretmenlerle görüşmeyi reddediyordu.

Son katliam ve eğitim emekçilerinin direnişinden  sonra hükümet eğitim emekçileri ile görüşebileceğini açıklamak zorunda kaldı.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Mexican-Doctors-Rally-Against-Privatization-Oaxaca-Repression-20160622-0022.html
Etiketler: , ,

Hiç Yorum Yapılmamış

  1. Pingback: Meksika: Oaxaca Katliamını Onbinler Protesto Etti

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.