Meksika: Öğretmenler Eğitim Reformuna Karşı Direniyor

mic2

Meksika Eğitim Reformu’nun bir sonucu olarak Meksika genelinde öğretmenler için performans değerlendirme sistemi Kasım ayında başlatıldı. Anayasa reformu kapsamında uygulamaya konulan Profesyonel Öğretmenlik Hizmetleri Kanunu’na göre, yapılan değerlendirmeler öğretmenlerin eğitim sistemine girişlerini ve terfi etmelerindeki kriterleri belirleyecek.

Halk Eğitim Sekreteri’nden alınan bilgiye göre; kayıtlı bulunan 149.749 öğretmen var ve bunların 116.825’i ilk ve orta okul öğretmenliği, 29.000’i lise öğretmenliği ve 3.898’i de ana okul öğretmenliği yapıyor.

Muhalif öğretmenlerin değerlendirmeleri boykot etmekle tehdit etmesinden sonra değerlendirmeler ağır polis operasyonları kapsamında yer alıyor. Halk Eğitimi Sekreteri, Aurelio Nuno, “Her eyalette yeterli federal polis gücü yer alacak,” diyor. Değerlendirmeler sorunlu olarak herhangi bir sivil müşahit olmadan yapılıyor. Ulusal Eğitim Değerlendirme Enstitüsü (INEE) değerlendirmelerin sivil müşahitlerce izlenmesini reddetti. Bu süreç boyunca meydana gelebilecek herhangi bir olay ve usulsüzlük hakkında tarafsız bilgi verebilecek, hesap verilebilirliği ve şeffaflığı sağlayacak sivil bir inisiyatifin süreci izlemesine izin verilmemesi demek oluyor.

Oaxaca, Guerrero, Michoacán, Chiapas ve Veracruz dahil olmak üzere pek çok Meksika eyaletinde değerlendirmeleri reddeden öğretmenlere karşı güvenlik güçlerinin seferber olduğu görülüyor. Milli Güvenlik Komiseri, Renato Sales Heredia, sadece Chiapas’da 5.000 federal polisin konuşlandırıldığını söyledi.

Fotoğraf: @yanezjl

Chiapas

Chiapas’da değerlendirmelere karşı yapılan protestolar sırasında bir öğretmen öldü, altı öğretmen ise yaralandı. CNTE sendikası üyesi öğretmenler 7 Aralık Pazartesi günü Chiapas’da yürüyüş ve oturma eylemi düzenlediler. Chiapas’da 12 – 13 Aralık için başlatılması planlanan testin tarihi yetkililer tarafından değiştirildi. CNTE’li binlerce öğretmen değerlendirmeleri engellemek için Escuela Mesoamericana de Protección Civil’e gittiler ve Panamerican otoyolu üzerinde eyalet ve federal polis birlikleri tarafından karşılandılar. Bir sürücünün üç öğretmenin üzerine motosikletini sürmesi sonucu 1 öğretmen öldü. Proceso’nun bildirdiğine göre üç polis yaralandı, iki öğretmen ise gözaltına alındı.

michoacan

Michoacán

Chéran normal okulu civarından yaklaşık 50 normalistas tutuklandı. Onlar 2 otobüsü kamulaştırmakla suçlanıyor ve iddialara göre Chéran’daki okulda çok daha fazla (yaklaşık 30’dan fazla) otobüs bulunuyor. Normalistaslar eğitim reformlarına karşı öğretmenlerle birlikte Zirahuen’da çan çalma protestosunda bulundular. Eyalet ve federal polisin saldırdığı eylemde en az 50 normalistas eylemcisi tutuklandı ve en az 9 eylemci yaralandı. Gözaltına alınan öğretmen adaylarının serbest bırakılması talebiyle Michoacán’da yapılan protestolar ve barikatla yol kesmeler devam ediyor…

Guerrero

Guerrero’da da öğretmenler performans değerlendirmesini boykot ve protesto ediyorlar. 3 Aralık tarihinde Acapulco’da başlatılan uygulamaya karşı Guerrero’lu öğretmenler sınav merkezinin içinde ve dışında protesto eylemleri gerçekleştirdiler. Ulusal Eğitim İşçileri Koordinatörlüğü Liderleri (CNTE), “Öğretmenler bu reformları reddettiklerini gösterdiler Guerrero’da performans değerlendirmesine katılan öğretmenlerin liderliğinde bu protesto eylemleri gerçekleştirildi,” dedi.

oxaca

Oaxaca

Oxaca’da Kasım ayı sonunda CNTE tarafından performans değerlendirmelerine karşı düzenlenen yürüyüşte polisle protestocular arasında çatışma meydana geldi. Bir aydan fazla bir süredir kayıp olduğu bildirilen Oaxaca’daki Ulusal Eğitim İşçileri Sendikası (SNTE) Bölüm XXII’de bulunan profesör Marjorie Xolio Meléndez 29 Kasım Pazar günü öldürülmüş halde bulundu. Eğitim reformları ve performans değerlendirmelerine karşı yapılan protestolara aktif olarak katılan Profesör Marjorie Xolio Melendez için 27 Ekim’de kayıp ilanı verilmişti. Revolution 3.0; hem CNTE’li hem de CNTE pf Oaxaca’lı öğretmenlerin eyalet polisi tarafından tehdit edildiğini ve direnen öğretmenlerin “direnmeye devam ederseniz faili meçhul olursunuz” denilerek uyarıldığını iddia etti. Jalapa del Marqués’de bir ilkokul öğretmeni olan Meléndez’in ölüm raporunda çıplak olduğu ve kafasına tek kurşun sıkılmış halde bulunduğu yer aldı.

veracruz-de-la-jornada

Veracruz

Veracruz’da La Jornada’ya konuşan Ulusal Eğitim İşçileri Koordinasyonu (CNTE) temsilcisi Eli Cuateta Japheth, “Eyalet hükümeti tarafından dışarıdan getirilen bu sistemde öğretmenler yer almıyor ve öğretmen değerlendirmeleri başarılıymış gibi gösteriliyor,” dedi. Veracruz’da öğretmen olan Cuateta performans değerlendirmesine karşı olarak, “Değerlendirmelerin doğal cezalandırma olduğunu açıkça belirtmek ve test süresi boyunca Meksika genelinde askeri uygulamaları yürürlüğe koymak işçi haklarının ihlalidir,” diyor. Veracruz’daki öğretmenler performans değerlendirmelerine karşı eylemliliklerine devam edeceklerini açıkladılar.

Kaynak: http://revolution-news.com/mexico-ongoing-protests-against-teacher-assessments/
Etiketler: , ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.