Meksika: NAFTA Anlaşmasının Yeniden Müzakere Edilmesi Protesto Edildi

Binlerce sendika üyesi ve eylemci  yerel çiftçilerin marjinalleştirilmesini ve Meksikalıları zarara uğratan Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nın (NAFTA) yeniden müzakere edilmesini protesto ettiler.

Meksika’dan birkaç saat sonra, Washington D.C’de, ABD ve Kanada anlaşmanın yeniden görüşülmesi için ilk turda biraraya geldiler. Protestocular Çarşamba günü Bağımsızlık Meleği Anıtı etrafında bir araya gelerek Dışişleri Bakanlığı’na doğru yürüdüler.

“Meksika NAFTA olmadan daha iyi,” sloganıyla bir araya gelen sendikalar, “NAFTA size zarar veriyor” dovizleriyle yürüyüş düzenlediler.

Sendika liderleri, Meksikalıların yararına olacağı söylenen anlaşmanın Meksikalı işçilerin alım gücünü düşüreceği, gıda ürünleri ve tohumların ABD’den ithal edileceği ve Meksika’nın ulusal egemenliğini kaybedeceği değerlendirmelerini yaptılar.

Yürüyüşün sona ermesiyle, protestocuların okuduğu bildiri, Dışişleri Bakanlığı’na teslim edildi ve hükümetin NAFTA’yı yeniden müzakere etmek için yeterli sosyal desteğe sahip olmadığı söylendi.

ABD Başkanı Donald Trump, 1994 yılında yürürlüğe giren NAFTA’yı, Amerikan çıkarlarına zarar verici olarak niteledi ve yeniden gözden geçirilmezse ABD’nin anlaşmadan çekileceği taahhütünde bulundu. Trump, anlaşmanın ABD’de iş kaybına neden olduğunu, şirketlerin daha ucuz emek arayışı ile operasyonlarını Meksika’ya taşımasını sağladığını ve güney komşusu ile ABD ticaret açığının yükselmesine yol açtığını söyledi.

Kaynak: http://www.newindianexpress.com/world/2017/aug/17/mexicans-protest-against-nafta-talks-1644399.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.