Meksika: Kaybolan 43 Öğrencinin Aileleri Açlık Grevine Başlayacak

Kayıp öğrenciler için: ‘Neredeler?’, Foto: EFE

Aileler hükümetten olaya karışmış olduğu iddia edilen askeri yetkililerin sorgulanmasına izin verilmesini talep ediyor.

Ayotzinapa öğretmen okulunun kaybolan 43 öğrencisinin aileleri Pazar günü (9 Ağustos 2015) ay sonu itibari ile çocuklarının kaybolmasının birinci yıl dönümü olan 26 Eylül’e kadar sürecek olan bir açlık grevi başlatacaklarını duyurdular.

Kaybolan öğrencilerden birinin annesi olan Maria Concepcion Tlaltempa şöyle konuştu:

Elçiliklere gideceğiz… ve bize çocuklarımızı geri verene kadar açlık grevinde olacağız.

35 aile üyesi Ayotzinapa okulundan diğer öğrencilerle birlikte Pazar günü Jalisco eyaletinin başkenti olan Guadalajara’ya vardılar. 29 Temmuz’da başlatılmış olan ve Chihuahua, Coahuila, Durango, Zacatecas ve Guanajuato eyaletlerini geçip 11 Ağustos’ta Michoacan’da sonlanması planlanan ‘Kuzey Karavanı’ isimli oluşumun bir parçasıydılar.

Aileler 26 Ağustos’ta bütün yabancı elçilikleri dolaşarak onlardan, Meksika Hükümetinin kaybetme suçuna karışan Iguala 27. Birimi’ndeki askeri yetkililerin adli makamlar tarafından sorgulanmasına izin vermesi yönündeki Amerika İnsan Hakları Komisyonunca (Amerika Kıtası Devletler Örgütünün bir parçası) yapılmış talebe destek vermelerini istemeyi planlıyorlar.

Bir ay önce, Meksika başsavcılık dairesi yaklaşık 4 aydan beri ilk defa, ailelerle yaptığı bir toplantı esnasında soruşturmaya devam edileceğini açıkladı. Aileler daha önce yaşadıkları hayal kırıklıkları nedeniyle hükumetle yaptıkları görüşmelere son vermişti.

Hükümete göre öğrenciler Gerreros Unidos isimli bir suç çetesi tarafından öldürüldüler ve yakıldılar. Ancak bu tez uluslararası adli tıpçılardan oluşan bir ekip tarafından öğrencilerin DNA örnekleri ile küllerden alınan örnekler uyuşturulamadığı için aileler tarafından kabul görmüyor. Başsavcılık dairesi ise kayıp öğrencilerin idari zabıta tarafından bir suç çetesine teslim edilmelerinin ardından öldürülüp yakıldıklarını ifade ederek Aralık ayında davayı kapatmıştı.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Mexico-Relatives-of-Disappeared-Students-Plan-Hunger-Strike-20150809-0016.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.