Meksika: Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Mujer Segura Programı

Costanca Garcia Lopez, Oaxacalı yerli bir kadın, aile içi şiddetten kurtulan diğer kadınların yaptıkları el emeği giysilerle görülüyor. | Fotoğraf: EFE

Costanca Garcia Lopez, Oaxacalı yerli bir kadın, aile içi şiddetten kurtulan diğer kadınların yaptıkları el emeği giysilerle görülüyor. | Fotoğraf: EFE

Yerel basında çıkan haberlere göre Oaxaca’nın güney eyaletinde meydana gelen kadına yönelik şiddetle mücadeleyi amaçlayan Meksikalı acil eylem programı, bu yıl içinde hemen her gün, Oaxaca’da meydana gelen kadına yönelik şiddet çağrılarına cevap verdi.

12 Yetkili tarafından işletilen Mujer Segura (Güvenli Kadın) programı, 2015 yılının başından bu yana Oaxaca eyaleti içindeki en büyük belediye olan Oaxaca kentinde 453 acil aramaya yanıt verdi.

Meksika’nın resmi haber ajansı Notimex, aile içi şiddet, cinsel saldırı ve kadınlara yönelik şiddetin diğer biçimleriyle birlikte tüm acil durumların programa dahil olduğunu bildiriyor.

Oaxaca’da 2014 yılında başlatılan ve 24 saat acil müdahale hizmeti veren Mujer Segura programı, kadına yönelik şiddetle mücadele etmek için kullanılıyor.

Program, diğer durumlarla birlikte günde ortalama iki aile içi şiddet vakasına yanıt veriyor.

NTX’e göre programın nihai hedefi, hem kadına yönelik şiddete son vermek hem de destek ağlarına erişim, korunma ve kurbanların yalnız olmadıklarını bilmeleri ve emin olmaları açısından yetkili danışma hizmeti sağlamak.

Mujer Segura eril şiddet kurbanları ile sonuca ulaşıncaya kadar çalışıyor ve kadınların yeniden zarar görmemesini güvenceye alıyor.

Program, Oaxaca’nın Kamu Güvenliği Bakanlığı aracılığıyla yerel olarak uygulanırken ne acıdır ki Meksika’nın tamamında eril şiddet krizi devam ediyordu.

Ulusal istatistiklere göre, 2013 ve 2014 yıllarında eril şiddetin onlarca farklı biçimiyle karşı karşıya kalan ülkede her gün ortalama yedi Meksikalı kadın öldürüldü. Meksika’nın bazı eyaletlerinde, kadın cinayetleri küresel ortalamanın 15 katından daha fazla.

Resmi istatistiklere göre, Meksika’da son üç yıl içinde 44.000’den fazla kadın öldürüldü. Birkaç fail adalete teslim edilse de kadın cinayeti vakalarının yüzde 95’inden fazlasının cezasız kalması kadına yönelik şiddeti besleyen en önemli faktör.

Mujer Segura programı, Oaxaca’da bulunan ve yılın 365 günü, günün 24 saati hizmet veren acil yardım hattı sayesinde bilgi alarak kurbanlara yanıt veriyor.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Oaxacas-Safe-Woman-Program-Fights-Gender-Violence-Daily-20151228-0013.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.