Hindistan: Maoistlerin Görünümü

naxal

Maoist ideologların söylediğine göre, Maoist hareket Hindistan devleti tarafından hayata geçirilmiş kalkınma modeli üzerine kurulu bir çatışmadır. Başarısızlıklara rağmen “daha ilerici ve iyi bir model için savaş” eylemi devam edeceği vaat edilmektedir. Onlar ise son zamanlarda sık sık acı kayıplar yaşadıklarını kabul etmektedirler.

Buna rağmen yoldaşlarının ölümü, ya da bir zamanki yerlerinden uzaklaştırılmaları yenilgi olarak görülmemektedir. Maoistler, Halk Hükümeti olan ve Dandakaranya ormanında, ChattisgathOrissa ve Maharashtra karşısında yer alan Janata Sarkar‘ı yönetti. Yaklaşık 10 milyon insanın yaşadığı bölgede Maoistler alternatif bir kalkınma yöntemi olabileceğini gösterdiler. Maoist devrimcileri destekleyen Hyderabad‘daki yazar Varvara Rao, bunun büyük bir zafer olduğunu dile getirmiştir.

Polisler asla Maoistlerin gerçek düşmanı olmamıştı. 1980’lerden önce feodaller Telangana bölgesinin geniş topraklarıyla birlikte halkın çıkarlarını korumak için savaşan devrimcileri hedef almışlardı. Sonunda devletten müdahale etmesini istemişler ve polisin arkasına sığınmışlardı. Bu durum kalkınma çatışmasının polis ve Naksalitler arasındaki bir savaşa dönüşmesine sebep oldu. Daha sonra Maoistler, Telangana ovalarını kaybettiler, fakat Dandaranya‘da tekrar ayaklandılar. Ancak, Rao‘nun ifadesine göre yine yerli Adivasilerin çıkarları hâlen tehlikede ve devlet orman varlıklarını özel şirketlere peşkeş çekmeye devam ediyor.

Maoist ideologların ifadesine göre, Maoistler 3 yıl önce Chattisgath‘da, Ulusal Mineral Geliştirme Kurumu madenlerinin civarında bir güvenlik görevlisini öldürmekle suçlanmaktalar, ancak kimse ilgili kurumun madenlerinden kimin faydalandığını sormuyor. Örneğin, son zamanlarda Scheshachalam ormanında kırmızı odun zenginliği çatışmanın kaynağını oluşturmuştu. Maoist taraftarları, kaçakçılar ormanı yağmalarken ve oduncular öldürülürken hükümetin bütün olanları sessizce izlediğini ifade ediyorlar. Maoistler, Dünya Bankası tarafından yürütülen kalkınma modellerinin ormanda yaşayan sakinlere yardımcı olmadığını dile getiriyorlar. Onların iddiasına göre; Dandakaranya‘daki Janatana Sarkar başarısı, onların gerekçeli savaşını haklı çıkarmaktadır ve periyodik yenilgilere rağmen onlar nihaî hedefleri olan iktidarı alacaklardır.

Kaynak: http://www.thehindu.com/sunday-anchor/view-from-the-maoist-side/article7117393.ece

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.