Hindistan: Maoist Liderler Panda ve Mohanty, Açlık Grevine Son Verdiler

Adsız

Hapishanede açlık grevine giren Maoist liderler Sabyasachi Panda ve Dandapani Mohanty bugün itibariyle (1 Mayıs, 2015) bazı insan hakları aktivistlerinden gelen talepler üzerine açlık grevine son verdiklerini duyurdular.

Üst düzey hapishane yetkililerinden Raghunath Majhi, Panda’nın hücre hapsini protesto etmek ve hapishane yetkilileri tarafından mahkemeye yazdığı mektupların engellenmesi iddiası sebebiyle Çarşamba günü, bir ay içerisinde üçüncü defa olmak üzere açlık grevine yeniden başladığını söyledi.

Panda’nın avukatı, Panda’nın aynı zamanda farklı polis karakollarında bekleyen dava dosyalarının da kendisine teslim edilmesini talep ettiğini belirtti.

Panda’nın avukatı Deepak Patnaik, açlık grevinin bazı insan hakları aktivistlerinin talepleri sonrası durdurulduğunu söyledi. İnsan hakları aktivistleri Panda’nın taleplerini hükümete iletme sözünü verdiler.

Kafasına 5 yüz bin rupilik ödül konulan Maoist lider, talepleri doğrultusunda 31 Mart ve 4 Nisan tarihleri arasında hapishanede açlık grevine girmişti.

Hükümet sağlık sorunlarından dolayı hastaneye gitme talebini kabul etmeyince, 22 Nisan’da bir kez daha açlık grevi girişiminde bulunmuştu.

Patnaik, Panda’nın şu an için açlık grevine son verdiğini duyurduğunu söyledi. Salı günü taburcu edildikten sonra hapishaneye döndüğünü ve açlık grevine tekrar ne zaman başlayacağının belli olmadığını bildirdi.

Bütün bunlar yaşanırken hapishane yetkilisi Majhi, Maoist faaliyetlerde rol aldığı iddiasıyla tutuklanan Mohanty’nin 24 Nisan günü geçmişteki eylemlerinin dikkate alınarak siyasi tutsak statüsünde alınmayı talep ettiğini ve kendisinin bu sebeple açlık grevine başladığını belirtti.

Majhi, Mohanty’nin sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine, şu an için MKCG Medical College and Hospital hastanesinde bulunduğunu, açlık grevini bırakmayı reddetmesinden dolayı ise damardan zorla beslendiğini ifade etti.

64 yaşındaki Mohanty, kendisi için iyi dilekte bulunanlara saygısı ve doktorlardan gelen ileri tedavi tavsiyeleri dolayısıyla açlık grevine son verdiğini belirterek, “Umarım hükûmet taleplerimi yerine getirir”, diye ekledi.

Panda, açlık grevine son verdikten sonra, aynı gün içerisinde yargılanmakta olduğu silahlı eylem davası sebebiyle adlî sulh hâkiminin karşısına çıktı.

Kaynak: http://www.outlookindia.com/news/article/maoist-leaders-panda-mohanty-call-off-hunger-strike/894757

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.