Mali’de Barış Görüşmeleri ve Çatışma

Barış görüşmelerinde heyetler

Barış görüşmelerinde heyetler

Mali Hükümeti ile Kuzeyde bulunan direnişçi politik-askeri örgütler arasında, başını Cezayir’in çektiği uluslararası gözlemciler eşliğinde, 14 Temmuz 2014’te başlayan görüşmeler barış anlaşmasının imzalanması konusunda mutabakat ile sonuçlandı. Direnişçi örgütler nihai imza için süre istediler.

15 Mayıs 2015 tarihinde Mali’nin başkenti Bomoka’da Mali hükümeti anlaşmayı yürürlüğe koyacağını açıklayarak ülke tarihinde yeni bir sayfa açıldığını duyurdu. Başkentte imzalanan anlaşmadan bütün partiler memnunluk duyduklarını ifade ettiler.

Anlaşmaya göre; geçiş sürecinde Mali’nin kuzey bölgesi için kısa, orta ve uzun vade de ekonomik, kültürel ve sosyal projeler ve pratikler hayata geçirilirken, savunma ve güvenlik sorunları da çözülecek.

Arabulucu heyetinde Cezayir’in yanı sıra Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu, Afrika Birliği, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı, Burkina Faso, Moritanya, Nijer ve Çad’da yer aldı.

Kuzey Mali’de ki politik-askeri hareketler; Azawad Arap Hareketi (MAA), Azawad (CPA) Halkı Koalisyonu,  Yurtsever Direniş Hareketleri ve Cepheleri Koordinasyonu (CM-FPR) anlaşmayı imzaladılar.

Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA), Azavad Birliği Yüksek Konseyi (HCUA) ve Azavad Arap Hareketi’nden oluşan Azavad Hareketleri Koordinasyonu temsilcileri örgütlerine danışmak için süre istediler.

Buna rağmen bütün arabulucu devletler ve örgütler bir an önce anlaşmayı imzalamalarını istediler.

Azavad Hareketleri Koordinasyonu pazar günü anlaşmayı onaylama sürecinde olduklarını açıklamalarına rağmen Maneka’da yaşananlardan hükümeti sorumlu tuttu.

MNLA savaşçıları

MNLA savaşçıları

Gatia olarak bilinen hükümet yanlısı silahlı gruplar MNLA kontrolünde bulunan Menaka kasabasını çatışmalardan sonra pazartesi günü ele geçirdiklerini açıkladılar. Gatia milisleri başkan yardımcısı Çin Xinhua Haber Ajansı’na verdiği demeçte “Cezayir anlaşmasına karşı duyarlılık taşıyan milislerin Menaka Kasabasının 40 km güneyinde MNLA saldırısına uğradığını, burada başlayan çatışmaların Menaka kasabasının ele geçirilmesi ile sonuçlandığını” iddia etti.

Paris’te yaşayan Azavad Hareketleri Koordinasyonu sözcüsü MNLA’nın salı günü öğleden sonra hükümet güçlerinin provokasyonu sonucu Meneka’ya bir saldırı düzenlediğini doğruladı. Ayrıca başka bir bölgede de ilerlediklerini söyledi.

Birleşmiş Milletler Barış Gücü (MINUSMA) Komutanı Mongi Hamdi, MNLA sözcüsünü doğrulayan açıklama yaparak,  hükümet yanlısı GATIA (İmghad ve İttifakları Tuareg Öz Savunma Grubu) paramiliter örgütünün saldırılarını kınadı ve barış süreci için ciddi tehdit oluşturduğunu söyledi.

Haber: www.isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.