Malezya: Shangri-La İşçileri 13 yıllık Mücadele Sonunda Toplu Sözleşme Hakkını Kazandılar

Endonezya’da bulunan IUF üyesi FSPM üyeleri, Malezya Penang’daki NUHBRW üyelerini tebrik ediyor.

Shangri-La’daki Rasa Sayang Resort ve Spa’da bulunan IUF üyesi, Otel, Bar ve Restoran İşçilerinin Malezya Yarımadası Ulusal Birliği (NUHBRW), 13 yıllık bir mücadele sonrasında toplu sözleşme ve toplu pazarlık hakkını geri kazandı.

Aralık 2004’te, Penang’de Rasa Sayang tatil yerinde bulunan Shangri-La Otelleri, yenileme nedeniyle kapatıldı ve Eylül 2006’da Rasa Sayang Resort ve Spa olarak yeniden açıldı. Ancak Shangri-La, işçilerin tümü restore edilmiş otelde çalışmaya başladıklarında,  “yeni” bir otel olduğu gerekçesiyle işçilerin mevcut toplu sözleşmeye göre alması gereken ücretleri ve sosyal hakları verilmedi.

NUHBRW üyeleri, toplu sözleşmenin tek taraflı feshedilmesine karşı protesto eylemleri başlattılar ve davayı Sanayi Mahkemesi’ne götürdüler. Mahkeme sendikanın, toplu pazarlık hakkını yeniden onaylayan bir karar aldı ancak Shangri-La bu kararı tanımayarak, istihdam koşullarını tek taraflı olarak fesh etme yetkisini güvence altına almak için hukuki bir savaş başlattı.

Nisan 2017’de Federal Mahkeme, Sanayi Mahkemesi’nin almış olduğu kararı onadı ve Shangri-La’ya, işçilere uygulanan toplu sözleşme ve pazarlık şartlarının 2006 yılı koşullarına yeniden döndürülmesini  emretti.

Kaynak: http://www.iuf.org/w/?q=node/5668

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.