Lübnan Komünist Partisi, Bekaa Vadisi’nde Silahlanıyor

lübnan

Lübnan Komünist Partisi, savaş sebebiyle gerçekleşen seferberlik halinde, çeşitli tehlikelere karşı köylerini korumak için savunmaya geçeceğini açıkladı.

Köşede orak – çekiçli bir Lübnan bayrağı… Sosyal medyada yakın zamanda paylaşılan fotoğrafta, tüfekli bir grup erkeğin kamuflaj üniformalarında bu sembol var. Lübnan Komünist Partisi yeniden silahlanıyor olabilir mi?

Parti 91 yaşında. 1950’lerde, Lübnan iç savaşının ilk yıllarında aktif bir rol oynayan kendi silahlı kanatlarını, Halkın Muhafızları’nı kurdular.

1982’de, Lübnan’ın başkenti Beyrut ve diğer Lübnan bölgelerindeki İsrail işgaline karşı direniş için parti ve diğer sol ve pan-Arap partiler ve fraksiyonlar Lübnan Ulusal Direniş Cephesi’ni kurdular.

Ancak, komünistlerin etkisi 1980lerin sonlarına doğru Sovyetler Birliği’nin dağılması ve Lübnan iç savaşının bitişi ile azaldı ve bir çok fraksiyonla beraber ağır silahları, karargahları ve eğitim bölgeleri resmi olarak Lübnan ya da Suriye ordularına devredildi.

Yalnızca bir grup Filistinli milis ve Hizbullah’ın silahlarını tutmalarına izin verildi ki bunlar da o dönemde güney Lübnan’da İsrail işgaline karşı direniş gruplarıydı.

Sosyal medyaya verilen bu fotoğrafta ilgi çekici olan şeyse güncel olması. Komünist partinin önde gelen üyeleri, üyelerinin silahlandığını ve amaçlarının Suriye sınırında özellikle Bekaa vadisinde silahlı grupların tehditlerine karşı koymak olduğunu söylüyorlar.

Partinin öncü üyelerinden birisi şöyle diyor:

“Gençliğimiz ve halkımız, bölgede ve terörist tehditlerin olduğu her yerde kendilerini ve topraklarını koruyacaktır.”

Partinin öncü üyelerinden bir başkası Lübnanlı bir televizyon kanalına verdiği röportajda, Bekaa vadisinin kuzeyinde birkaç köyde silahlı birliklerinin bulunduğunu söylüyor. Silahlı tehditler karşısında sınır köylerini korumak yönünde aldıkları merkezi bir karar sonrasında bu adımı attıklarını belirtiyor.

Bugün parti yeniden toparlanıyor, eski kadrolar yenilerine eğitim veriyor.

Partinin internet sayfasında, 12 Haziran’da, polit büro Bekaa vadisindeki halkın metanetini selamladıklarını ve Lübnan ordusuna desteklerini açıkladıkları bir bildiri yayınladı.

Bildiri komünistlere “uğraşlarını sürdürmeleri, tetikte olmaları ve halka karşı terörist örgütlerin saldırılarına karşı koyabilecek en iyi ortam ve koşulları sağlamak yönünde çalışmalarını ve ülke topraklarını savunmaları” çağrısını yapıyor.

Ayrıca parti genel sekreteri Khaled Hadadi partinin Suriye’de savaşmayacağını vurguluyor ve “Suriye halkının savaşçılara ihtiyacı olmadığından çözüm için diyalog arıyoruz” diyor.

Haber:isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.