Lübnan: Binlerce Kişi Çöp Krizine Karşı Hükümeti Uyardı

Adsız

Beyrut’da çöp yığınlarına karşı binlerce kişi tarafından düzenlenen protesto gösterisi sonrası sekiz aydır süren çöp krizini hafifletmek için yeniden düzenli bir çöp depolama alanının oluşturulacağı açıklandı.

Beyrut’un güneyinde bulunan ve ülkenin en büyük çöp depolama tesisi olan Naameh’in Temmuz ayında kapatılmasından sonra Lübnan genelinde plajlarda, ormanlık alanlarda ve nehir yataklarında çöp dağları oluşmuş durumda…

Mart ayı başlarında bir drone tarafından, kilometrelerce uzanan plastik çöp torbaları yığınları filme çekilmiş ve “kıyamet” adıyla sosyal medyada yayınlanmıştı. Hükümet Eylül ayında, çöp krizini sona erdirmek için hazırlanan planı onayladı ancak plan hala hayata geçirilmiş değil.

Beyrut sokaklarında yığılan çöp atıklar. Fotoğraf: Hassan Ammar

Beyrut sokaklarında yığılan çöp atıklar. Fotoğraf: Hassan Ammar

İletişim Bakanı Remzi Jreij Cumartesi günü yaptığı açıklamada, “Çöp krizini çözmek için hazırlanan dört yıllık bir planın parçası olarak Naameh düzenli çöp depolama alanının iki ay içinde yeniden açılabileceğini ve ayrıca iki adet geçici çöp depolama alanın daha Beyrut banliyölerinde devreye gireceğini” söyledi.

Bakanlar kurulu toplantısı yapılırken, çöp krizine karşı kalıcı bir çözüm talep eden yaklaşık 3.000 civarında eylemci Beyrut merkezine yürüyüş düzenledi.

“Berbat Kokuyorsun” eylemcilerinin çağrısıyla bir araya gelinen gösteride, eylemin son birkaç ay içinde demokratik kitle örgütleri tarafından düzenlenen ilk eylem olduğu ve bu eylemin hükümetin harekete geçmesi için son uyarı olduğu belirtildi.

CdWsybAUMAEOJz9

Düzenlenen protesto gösterinde eylemciler “hükümet istifa” dövizleri taşıdılar.

Geçtiğimiz Temmuz ayında yapılan gösterilerde, protestocular Naameh çöp depolama tesisinin  yeniden açılmasını reddetmişler ve çöp krizine karşı kapsamlı ve uzun vadeli bir çözüm talep etmişlerdi.

Protesto gösterisinin örgütleyenleri Cumartesi günü yaptıkları açıklamada, “Hükümete son uyarımızı yaptık ve artık yeni bir aşamadayız. Bizler Pazartesi günü ülkeyi felç edecek yeni gösterilere hazırlanıyoruz,” dediler.

#YouStink  eylemcileri Pazartesi günü düzenlenecek eylem için meydanda çadır kurmaya başladılar

#YouStink eylemcileri Pazartesi günü düzenlenecek eylem için meydandaki bekleyişlerini sürdürüyorlar…

Kaynak: Bu haber http://www.channelnewsasia.com/news/world/lebanon-announces-fix-to/2597090.html sitesinden derlenmiştir…

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.