WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.
If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.
Unbalanced start tag short code found before:
“toprakları üzerinde özerk yönetim ilan eden Wampis yerli halkı tarih yazdı. Yüz kadar Wampis topluluğunu temsil eden özerk yönetim yerli halkının bağımsızlığını, topraklarını, yerel ekosistemi ve kültürlerini endüstriyel tarıma, madenciliğe ve orman mamulleri endüstrisine…”
Yerli halkına ait topraklardaki baraj projesi durduruldu.
Ngobe Bugle yerli halkının topraklarında inşa edilmesi planlanan hidroelektrik barajlarına ve madenlere karşı örgütlediği direniş ve yol kesme eylemleri sonucunda Panama, Şubat 2015’te Barro Blanco barajı projesini durdurmak zorunda kaldı. Her ne kadar Başkan Juan Carlos Varela hükümeti Ngobe Bugle yerli halkı ile bir anlaşmaya varılana kadar projeyi askıya almış olsa da direniş hala devam ediyor ve yerli halkının temsilcileri hükümetle görüşmelerini sürdürüyor.
Maden şirketlerine karşı savunma
Kolombiya devleti, Ekim 2015’te, Yaigoje Apaporis yerli halkı topraklarına milli park statüsü vermeyi kabul etti. Bu sayede çok uluslu Kanada şirketi dahil olmak üzere park sınırları içindeki bir çok maden şirketinin faaliyetine son verildi.
Diktatörlük döneminde işlenen sistematik tecavüz suçuna 360 yıl hapis
Tarihi bir kararla, Guatemala’da , iç savaşın yaşandığı 80’li yıllarda yerli kadınları Sepur Zarco askeri üssünde alıkoyan ve sistematik olarak tecavüz eden iki eski askere 360 yıl hapis cezası verildi. Dava, Guatemala’nın askeri diktatörlük döneminde işlenmiş suçlar karşısında süregelen sistematik cezasızlık zincirini kırması açısından hem ulusal hem de uluslararası çapta emsal teşkil ediyor.
İlk özerk yönetim
Kasım 2015’te, Peru’da, 3 milyon akrelik**0.404 hektar/**toprakları üzerinde özerk yönetim ilan eden Wampis yerli halkı tarih yazdı. Yüz kadar Wampis topluluğunu temsil eden özerk yönetim yerli halkının bağımsızlığını, topraklarını, yerel ekosistemi ve kültürlerini endüstriyel tarıma, madenciliğe ve orman mamulleri endüstrisine karşı korumayı hedefliyor.
Katledilen yerli halkı lideri için adalet
Ağustos 2015’te, Venezuela’da, yerli halklarına karşı işlenen suçların cezasız bırakıldığı hukuk sisteminde, yerli halkı lideri Sabino Romero’nun katillerinden biri 30 sene hapis cezasına çarptırıldı. Batı Venezuela’daki Yukpa halkının lideri olan Sabino, yerli halkları ile yerli topraklarını gasp etmeye çalışan çiftlik sahipleri arasındaki gerginliğin tırmandığı 2013 Mart ayında öldürülmüştü.
Paraguay yerli halklarının toprak mücadelesi
Yexwase Yet toplumu 2015 Nisan ayında 25 bin akrelik yerli toprağını yasal olarak geri aldığında Paraguay’ın Enxet Sur halkları yıllar süren mücadelenin ardından büyük bir zafer kazanmış oldu. Kazanılan yasal haklar çerçevesinde Enxet Sur halklarının geleneksel yaşam biçimi ve ormana dayanan ekosistemi endüstriyel tarıma karşı koruma altına alınacak.
Monsanto’ya karşı zafer
Kasım 2015’te Meksika yüksek mahkemesi genetiği değiştirilmiş soya fasulyesinin Yucatan bölgesinde kullanılmasını yasaklayarak, Monsanto’nun topraklarında yürüteceği tarımsal faaliyetler için yerli halklarından onay alması gerektiğine karar verdi. Bu kararla Monsanto’nun 600 bin akrelik alana yaymayı planladığı endüstriyel tarım faaliyeti engellenmiş oldu. Ancak Monsanto’ya karşı mücadele henüz bitmekten çok uzak, yerli halklar ve çiftçiler biyolojik çeşitliliği tehdit eden genetiği oynanmış mısır tohumu için de benzer bir karar çıkartmak için mücadeleye devam ediyorlar.
Mapuçe direnişçileri özgürlüğüne kavuştu
Zorla boşaltmaya direndikleri için tutuklanan Mapuçe direnişçileri Kasım 2015’ye güneybatı Arjantin’de görülen davanın sonunda serbest bırakıldılar. Mapuçe direnişini kriminalize etmeye yönelik politikaların karşısında bu önemli bir adım olarak görülüyor.