Kuzey ve Güney Amerika’da Kolomb Günü’ne Karşı Yerli Halklar Direniş Günü

Kolomb Günü ABD’de 1792 yılında kutlanmaya başladı. 1938 yılında New York’ta İtalyan faşist lider Mussoline’ye destek için yapılan Kolomb Günü gösterisinde faşistler “Yaşasın Mussolini”  diye slogan atmıştır.

60’lı ve 70’li yıllarda Kuzey ve Güney Amerika kıtasında yaygınlaşan toplumsal ve siyasal mücadeleler sonucu yerli halkların direnişi de yeni bir aşamaya geçti. Küllerinden yeniden ayağa kalktı.

Yerli halklar devrimci hareketlere yoğun bir katılım göstererek yerli hareketlerinin büyüyerek ivmelenmesine ve giderek kıta çapında bir araya gelmelerini sağlayacak örgütlenmenin toplumsal dinamiklerini yarattılar.

1980 yılında Latin Amerika Yerli Konseyi kuruldu.

Verilen çabalar sonucu 1992 yılında, 500. Kolomb Günü’nde kıta çapında protestolar yapıldı. Beyaz İşgalciler geldiğinde bu topraklarda yaşadıklarını  ve kıtanın keşfedilmesinin büyük bir yalan olduğunu dünyaya ilan ettiler.

500. columbus day 1992 ile ilgili görsel sonucu

1992 Ohione Topraklarında Yürüyüş

Yerli örgütlerin kıta çapında örgütlenmesi ve mücadelesi sonucu  Kolomb Günü  2002 yılında Yerli Halklar Günü olarak değiştirildi. Bugüne kadar 50’ye yakın şehir ve eyalet bunu kabul etti.

500. columbus day 1992 ile ilgili görsel sonucu

Güney Amerika ülkelerinden Venezuela, Bolivya ve Ekvador’da Yerli Halklar Günü olarak kutlanmaktadır. Diğer Güney Amerika ülkelerinde ise kutlamalar Yerli Halklar Direniş Günü olarak farklı protesto eylemleriyle sürdürülüyor.

2017’de ABD’nin çeşitli şehirlerinde Kolomb Heykelleri doğrudan eylem ile ya kaldırıldı yada üzerilerine Yerli Direnişi ile ilgili yazılar yazıldı.

Tirinidad Yerli Direniş Günü olarak kutlamaya karar verdi.

2017 Yerli Direniş Günü Eylemleri

ABD, Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nin önü

ABD Boston Yürüyüşü

En Venezuela, representantes indígenas participaron en el acto de izada de la bandera nacional.

Venezuela

En países como Paraguay o Guatemala, los grupos originarios planean manifestar con la intención de reivindicar sus derechos y exigir que los mismos sean respetados

Paraguay

[Img #12363]

Arjantin

Haber: isyandan.org
Etiketler:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.