Kosta Rika: Binlerce İşçi, Maaşlarına Zam İstedi

costaricaworkers_.jpg_1718483346

Kosta Rika’lı işçiler maaşlarına zam yapılması talebiyle Pazartesi günü San Jose’de sokağa çıktılar.

Pazartesi günü Kosta Rika’nın başkentinde 12.000’e yakın işçi, maaşlarının düşürülmesi için verilen ücret reformu yasa tasarısını protesto etmek için sokağa çıktı.

Reform tasarısı ülkenin tek yasama meclisinde halen tartışılıyor.

Ülkenin en büyük ulusal sendikaları ve Kamu’da ve Özel’de Çalışanların Ulusal Derneği’nin üyelerinden oluşan protestocular, asgari ücretin iki yılda bir hesaplandığı mevcut durum yerine yıllık enflasyon oranına göre saptanarak hesaplanmasını talep ediyorlar. Protestocular ayrıca, ücret artışlarının tüm işçiler için geçerli olmasını istiyorlar.

Hükümetin kemer sıkma önlemlerini getirerek kesintiye gitmeyi hedeflediği Kosta Rika’da mali açık yüzde 6 civarında seyrediyor.

Kosta Rika milletvekili Otto Guevara’nın, bu ayın başlarında göreve başlamasından sonra mali harcamaları dizginlemek amacıyla kamu sektöründeki maaşlarda kesintiye gidileceğini açıklaması üzerine işçiler Pazartesi günü greve çıktılar.

Grevdeki işçiler, federal bütçedeki cari açığın nedeninin kamuda çalışan işçi ücretleri olmadığını söylüyorlar.

Kosta Rika sendika lideri Albina Vargas, Bütçe açığının suçlusu, bizim maaşlar değil, bizden ziyade vergi kaçakçılığı yapan, pahalı emeklilik planları olan, vergi muafiyetleri ve diğer düzensizlikler den faydalanan büyük şirketlerdir, bütçe açığının sorumlusu onlardır,” diyor.

Protestolar sonrasında, işçi temsilcileri hükümet yetkililerine talep listelerini teslim ettiler ve uyardılar, “Bu taleplerimiz yerine getirilmediği takdirde yeni protestolarımız olacaktır.”

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Thousands-of-Costa-Rican-Workers-Demand-Higher-Wages-20150728-0021.html

 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.