Kolombiya: Silahlı Grev İlan Eden ELN’nin Twitter Hesapları Kapatıldı

Fotoğraf: AFP

Fotoğraf: AFP

Twitter, “radikal” gruplara verilen hizmetlerin engellenmesini isteyen hükümet baskıları nedeniyle 2015 yılı ortalarından bu yana 125.000 sosyal medya hesabını askıya aldı.

Örgüt tarafından Pazar sabahı silahlı grevin başlatılacağının duyurulmasının ardından Kolombiya’nın en büyük ikinci gerilla grubu olan Ulusal Kurtuluş Ordusu, ELN’ye ait @ELN_Ranpal ve @ELN_Colombia twitter hesaplarının her ikisi birden askıya alındı.

Sosyal medya ağı tarafından dondurulan hesaplarla ilgili herhangi bir açıklama gelmezken, Kolombiya’da bulunan yerel medya mensupları, gerilla grubunun halkı askeri üslerden uzak durmaya çağırdığı ve silahlı grev ilan ettiğini duyurduğu twitter mesajlarından dolayı hesapların dondurulduğunu düşünüyor.

Örgüt resmi sitesinden yayınlanan twitter da “Maksimum dikkat! Halkımızdan askeri garnizonlardan ve polis karakollarından uzak durmasını istiyoruz!” yazıyordu.

Twitter kurallarına göre, şirket “hesabın kötüye kullanıldığı veya kuralların ihlal edildiğine dair bir bildirim yapılırsa hesap askıya alınabilir,” diyor.

Silahlı grevler isyancı grupların uzun süreli taktiklerinden biridir ve bu grupların güçlü oldukları bölgelerde ekonomiyi durdurmak ve yerel askeri üslere saldırıları artırma çabalarını içerir.

Grev çağrısı, 15 Şubat 1966 tarihinde rahip, sosyolog ve ELN’nin sembol önderlerinden Camilo Torres’in Kolombiya ordusu tarafından öldürülmesinin 50. yıldönümü münasebetiyle yapılmıştı.

Bununla birlikte, ELN web sitesinde yer alan basın metnine göre grevin; ülkedeki eşitsizliği “koruyan ve devam ettiren”, “neoliberal şiddet modeliyle” devam eden savaş nedeniyle ilan edildiği söyleniyor.

Grev, ELN ile hükümet arasında gerginliklerin arttığı bir döneme denk geldi. Geçtiğimiz ay ikili ön barış görüşmeleri için bir araya gelmiş ve daha resmi müzakereler için bir ajanda oluşturmaya çalışmıştı. Ancak, son zamanlarda her iki tarafta birbirlerini suçlayarak görüşmelerin durdurulduğunu belirtmişlerdi.

ELN’nin geçen hafta açıkladığı grevin ardından, Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, “asker silahlı greve tümüyle hazır. Onlar ne yapacaklarını biliyorlar,” demişti.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Twitter-Closes-Account-of-Colombias-ELN-Guerrillas-20160214-0015.html sitesinden özetlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.