Kolombiya: Nikel Madeni İşçileri İki Hafta Süren Grevlerini Sonlandırdı

Foto: Cortesía

Fotoğraf: Cortesía

BHP’ye bağlı nikel madeni işçileri iki hafta süren grevlerini sonlandırdı

Kolombiya’daki, Avustralyalı BHP Billiton şirketine bağlı Cerro Matoso nikel maden işletmesinde çalışan işçiler iki hafta süren ve 26 milyon dolar zarara mâl olan grevlerini sonlandırıp şirketi fors majör (ticarî anlaşmalarda anlaşmanın taraflarının kendi iradeleri ve kontrolleri dışında oluşan şartlar altında anlaşmanın tek taraflı veya çift taraflı fes edilme şartlarını açıkça belirterek mücbir sebepleri açıklayan madde) ilân etmeye itmiş oldu.

Sendika üyeleri 13 Nisan’da daha uzun vardiya saatleri getiren değişikliği protesto etmek amacıyla ferronikel madenine ve rafineriye ulaşımı durdurmuştu. İspanyolca yayınlanan El Colombiano web portalı vardiyaların süresini uzatan bu değişikliğin zehirli maddelere kesintisiz olarak maruz kalmayı artırdığını ve işçilerin sağlığını olumsuz yönde etkilediğini bildirmişti.

Madenciler ve şirket 1 Mayıs Cuma günü bir anlaşmaya vardılar. Anlaşmada sendikalı işçilerin süresi uzatılmış vardiyalara geçirilmeyeceği kararlaştırıldı. Bununla birlikte İspanyolca yayınlanan bir başka portal olan El Universal‘ın ilettiğine göre, BHP’nin Kolombiya’daki alt birimi Pazartesi günü yaptığı açıklamayla, işçilerin grevde oldukları günler için maaş almayacaklarını duyurdu.

BHP günlük 8 saatlik üç vardiya yerine 12 saatlik iki vardiyadan oluşan çalışma programına geçmiş oldu. Şirket, günlük iki vardiya sistemiyle devir teslimi sebebiyle ortaya çıkan işletmesel zaman kaybını azaltıp verimliliği artırmayı planlıyor.

Cerro Matoso, BHP’den ayrılarak kurulması teklif edilmiş olunan ve 18 Mayıs’ta BHP hisse sahiplerinden gelecek yanıtı bekleyen South32 şirketinin mal varlıklarından birisi.

Cecilia Jamasmie

 

Kaynak: http://www.mining.com/workers-end-two-week-long-strike-at-bhps-nickel-mine-in-colombia/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.