Kolombiya: Köylülerin Grevinde Hükümetten İlk Geri Adım

Köylülerin sürdürdüğü grevlerden bir kare | Foto: Camilo Ara

Üç eylemcinin öldüğü, 100’nün tutuklandığı, 202 kişinin ise yaralandığı köylü grevlerinde 2 hafta geride kalırken Juan Manuel Santos hükümetinin müzakerelere başlamaya razı olması ve bazı konularda anlaşmaya varılması ile köylüler kısmi bir zafer kazanmış oldular.

Mutabakata varılan ilk anlaşmaya göre hükümet barışçıl gösterileri terörize etmemesi yönünde polise doğrudan emir verecek, protesto hakkı tanınacak ve müzakerelerde yerli toplumların, Afro-Kolombiyalıların ve köylülerin politik, ekonomik ve kültürel haklarının korunması gündeme alınacak. Hükümet ayrıca köylü hareketini ve eylemlerini kriminalize eden politikalarına ve uygulamalarına son verecek. Bu maddenin 2013, 2014 ve 2016 yıllarındaki grevler sonucunda tutuklanan köylülerin davalarını etkilemesi bekleniyor. Anlaşmanın bir diğer maddesi ise kırdaki halkın yaşamının bağlı olduğu suyun, havanın ve ekosistemin korunmasını sağlayacak adil bir toprak paylaşım süreci için müzakerelere başlanması.

Tam 27 bölgedeki 70 kırsal toplumun temsilcileri hükümete bir anlaşmaya varılabilmesi için 36 saatlik süre tanıdı. 30 Mayıs’tan beridir kır işçileri,çiftçiler, köylüler, yerli halklar ve Afro-Kolombiyalılar toprak eşitsizliğine, özelleştirmelere ve Kolombiya’daki barış görüşmelerine yerli toplumların, köylülerin, kır işçilerinin çatı örgütü olarak dahil edilmemelerine karşı grevler ve gösteriler düzenliyorlardı. Gösteriler sırasında polis şiddeti tırmandı, 3 eylemci öldürüldü, 100’ü tutuklandı, 202 kişi ise yaralandı.

Haber: isyandan.org
Kaynak: Bu haberde http://www.telesurtv.net/english/news/Colombian-Campesinos-Mark-First-Victory-Make-Government-Listen-20160611-0028.html sitesinden yararlanılmıştır.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.