Kolombiya: Garantör Devletler Küba ve Norveç’in Deklarasyonu

k2.items.cache.346cfc4cda7a853e9a165b7df6f7b442_XLnsp-231

Havana, 27 Mayıs 2015

Kolombiya Hükümeti ile FARC-EP arasındaki barış görüşmelerinde garantör ülkeler olan Küba ve Norveç’in hükümetleri, Kolombiya’daki silahlı çatışmanın tırmanması konusunda duydukları derin endişeyi dile getirmektedir. Bu son yaşanan can kayıplarından derin üzüntü duymaktayız.

Daha önce müzakerelerde elde edilen kazanımların, üç ana başlıkta varılan önemli anlaşmalarla birlikte korunması gerekmektedir. Kolombiya, silahlı çatışmanın barışçıl bir çözüme bağlanmasına hiç bu kadar yakın olmamıştı.

Silahlı çatışmanın tırmanması, antipersonel kara mayınları gibi patlamamış mühimmatın ve patlayıcı her türlü savaş kalıntısının temizliğine başlanması için varılan anlaşma gibi, şiddetin dozunu azaltma ve güven ortamı inşa etme yolunda atılan adımları da tehlikeye sokmaktadır.

Çift taraflı ateşkes ve düşmanlıkların son bulması dahil, geri kalan sorunlar için müzakere edilmiş çözümlere varma arayışının devam ettirilmesi konusunda her iki tarafa da çağrıda bulunuyoruz.

Biz Küba ve Norveç olarak, müzakerelere ve çatışmayı sona erdirip Kolombiya’da istikrarlı ve kalıcı bir barış sağlayacak nihai anlaşmaya katkıda bulunmak adına, her iki tarafın da hizmetinde olduğumuzu bir defa daha dile getiriyoruz.

Kaynak: http://farc-epeace.org/index.php/blogs/guests/item/749-declaration-by-the-guarantor-countries-cuba-and-norway.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.