Kolombiya: FARC, Cezaevlerinde Tutsak Devrimci Kalmayacak

farc

Kolombiya Hükümeti ile barış görüşmelerini sürdüren Kolombiya Silahlı Devrimci Kuvvetleri (FARC), müzakerelerin 5. başlığı olan Kurbanlar görüşmelerinde ana taleplerinin “Gerçekler ve Açıklık Komisyonu” olduğunu bir kez daha yeniledi. İsyanın krimanilize edilmesine izin vermeyeceklerini, “Gerçekler ve Açıklık Komisyonu” ve tutuklu tüm devrimcilerin serbest bırakılması dışındaki bütün önerileri reddedeceklerini kamuoyuna açıkladı.

Müzakereler başladığından beri en önemli sorunlardan birinin bu başlık olduğu bir kez daha açığa çıktı.

Walter-Mendoza

FARC delegasyonundan Walter Mendoza Havana’da basına bilgi verirken “Barış süreci hükümetin yargıç olduğu bir “adalet sistemine” dönüştürülemez” dedi. Devlet terörü ile  isyan hakkının kullanılmasının karşılaştırılabilir bir şey olmadığının altını çizdi.

Son devlet operasyonlarında yaklaşık 45 FARC savaşçısı ve 15 askerinin ölmesine rağmen her iki taraf da barış görüşmelerini sürdürmek istiyor.

Devlet Başkanı Juan Manuel Santos “geçiş dönemi adaleti” için müzakerelerde bastırıyor. FARC devletin gerillaları cezalandırmak istediği için “geçiş dönemi adaleti”ne karşı çıkıyor.

Çarşamba günü FARC ‘ın 5 kişilik müzakere heyetinden Pastor Alepe, Kolombiya Gazetesi El Tiempo’ya verdiği röportajda “iş adamları, politikacılar ve savaşa katılan ordu mensupları da da hapse girerse gerillalar için hapis cezalarını kabul edebiliriz” dedi.

Kaynak: www.isyandan.org

 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.