Kolombiya: ELN’den Çift Taraflı Ateşkes Önerisi

1 Temmuz 2020 tarihinde BM Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesi, Çözüm 2532(2020) kararı ile  BM Genel Sekreteri’nin Mart ayında COVİD-19’un yaygın olduğu ülkelerde salgınla daha kolay mücadele edebilmek için yapmış olduğu küresel çapta ateşkes çağrısını desteklemiş oldu.

Çözüm 2532 silahlı çatışmaların bütün taraflarına, hemen uygulanmak üzere genel çağrı yaparak, düşmanlıkların dondurulmasını istedi. Aynı çağrıda en az 90 gün boyunca  insani yardımların, güvenliğin, uluslararası desteklerin yerine ulaşmasının sağlanması için bu sürenin olması gerektiğinin altı çizildi.

Bu çağrıya destek veren ELN Nisan ayında tek taraflı bir aylık ateşkes ilan etti. Kendilerinin herhangi bir saldırı pozisyonunda olmayacaklarını ve saldırıya uğrarlarsa kendilerini savunacaklarını ilan ettiler.

ELN’nin bu konudaki açıklaması ise şöyle;

Bu süre zarfında Kolombiya Hükümetine çift taraflı ateşkes önerisinde bulunduk fakat Hükümet bu öneriyi görmezlikten geldi.

Papa Francis’in konu üzerine yaptığı açıklamayı dikkate alarak bir kez daha Kolombiya hükümetine çift taraflı ateşkes çağrısı yapıyoruz, hükümet ateşkes çağrımıza olumlu cevap verirse ayrıntıları Havana’da bulunan Diyalog Delegasyonumuzla görüşebiliriz.

Çift taraflı ateşkes konusunda mutabakata varırsak, ELN ve Kolombiya Hükümeti arasındaki Barış Müzakerelerinin yeniden başlamasına yardımcı olacak insani bir atmosfer yaratmış olacağız

Ulusal Kurtuluş Ordusu Merkez Komutanlığı

7 Temmuz 2020

Kaynak: http://cedema.org/ver.php?id=8723

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.