Kolombiya: ELN ve Hükümet Barış Görümelerine Başlama Konusunda Anlaştı

eln_crop1431600462776.png_1718483346.png_1718483346

Barış görüşmeleri 2016 yılı başında kamuoyuna açık bir biçimde başlayacak…

ELN liderlerinden Nicolas Rodrigez (Gabino) barış anlaşması imzalanması amacıyla barış görüşmelerine başlama kararı aldıklarını söyledi.  ELN ile Hükümet arasında iki yıldır yapılan ön görüşmelerinin ardından kamuoyuna bu açıklama yapıldı.

Bask Gazetesi Gara’ya konuşan Rodrigez “Şimdiye kadar bir şey kaybettik sayılmaz. Görüşmeler gelecek yıl başlayacak” dedi.

Rodrigez “Gerçekçi olmaları gerektiğini, görüşmelerin Devlet Başkanı Santos’un görev döneminin bittiği 2018 yılından önce bitmeyebileceğini, bir kaç yıl sürebileceğini söyledi. Sürece ilişkin asıl “tehdit”in herhangi bir barış süreci girişimine karşı olan eski başkan Alvaro Uribe’nin liderliğindeki seçkinlerden geldiğini” vurguladı.

ELN ve Hükümet temsilcileri 2014 yılında Ekvador’da, 2012 yılından beri Küba’nın başkenti Havana’da ülkenin en büyük gerilla grubu FARC ile süren görüşmelerinin bir benzeri üzerinde anlaşmak üzere görüşmelere başlamıştı.

FARC’ın önde gelen liderleri ELN’ye de çağrı yaparak 50 yıldır süren ve yaklaşık 200.000 kişinin ölmesine yol açan çatışmaların sonlandırılması için çağrıda bulunmuştu.

ELN,  FARC ile Hükümet arasında süren görüşmelere katılmak yerine Hükümet ile kendi arasında sürecek olan bir barış süreci konusunda ısrar etmişti.

ELN ile Hükümet arsındaki barış görüşmelerinin gündemi FARC ile yapılan görüşmelerin bir benzeri olabilir. Yani Topluma katılım, Barış için demokrasi, Barış için gerekli dönüşüm, Kurbanların hakları, Çatışmanın sonlandırılması, Anlaşmanın imzalanması ve yürürlüğe konulması başlıklarını içeren toplam altı başlıktan oluşabilir.

ELN barış görüşmelerine yönelik ilk ilgisini barış sürecinden yana olan Santos ile gerilla gruplarına karşı askeri çözümü savunan eski başkan Uribe’nin adayı Oscar İvan Zuluaga arasında geçen başkanlık seçimi süresinde gösterdi.

Kaynak:  http://www.telesurtv.net/english/news/Colombia-ELN-and-Government-Agree-on-Agenda-for-Peace-Talks-20151226-0010.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.