Kolombiya: ELN Tutsak Aldığı Gazeteciler İçin Özür Diledi

ELN
Kolombiya’nın ikinci büyük gerilla örgütü ELN “İfade özgürlüğüne saygı duyduklarını, gazetecilerin tutsak alınmasının Kolombiya’da süren çatışma ortamından kaynaklandığını” söyledi. ELN, gazetecilerin tutsak alınmasına yönelik bir planlama içinde olmadıklarını, süren çatışma ortamında ortaya çıkan tipik sonuçlardan biri olduğunu ifade etti.
İspanyol gazeteci Salud Hernandez ve kendisine eşlik eden iki Kolombiyalı gazeteci geçen hafta Kolombiya Devleti ile barış görüşmeleri yapan fakat halen savaşta olan ELN’nin bölge birimi tarafından tutsak alındılar.
ELN “Bölgede devlet güvenlik güçlerinin düzenli saldırılarının sonucu olarak kendilerininde güvenlik önlemlerini artırdıklarını, denetim altında tuttukları toprakların güvenliğinin sorumluluğunu taşıdıklarını” belirtti.
ELN Merkez Komutanlığı “Gazetecilerin ELN’nin yerel birimlerinin elinde tutsak olduğu haberini teyit eder etmez gazetecilerin serbest bırakılması talimatını verdiklerini, ifade özgürlüğüne saygı duyduklarını, gazetecilerin kendilerinden herhangi bir yardım almaksızın da çalışabileceklerini bildiklerini” söyledi.

Uzun zaman süren gizli ön görüşmelerden sonra Kolombiya Devleti ile ELN arasında resmi kamuoyuna açık barış görüşmelerinin başlaması aşamasına gelinmişti. Kolombiya Devleti resmi çift taraflı bir ateşkesten ziyade ELN’nin tutsak alma gibi bazı eylemlerini durdurmasını istiyor. ELN ise barış görüşmelerinin başlaması için çift taraflı ateşkes anlaşmasının imzalanması gerektiğini söylüyor.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/ELN-Rebels-Apologize-for-Detaining-Spanish-Journalists-20160530-0024.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.