Kolombiya: ELN Ateşkesin Bitmesi Üzerine Başlayan Çatışmalara İlişkin Açıklama Yaptı

Yeni Bir Ateşkes Anlaşması

1- Ulusal düzeyde çift taraflı ve geçici ateşkes anlaşması 101 gün sonra dün gece yarısı sona erdi. Rejimin tutumu yüzünden, nüfusun insani koşullarının sağlanması amacının ancak yarısı başarılmıştır. Bizim açımızdan ateşkesin son bulmasının sonuçları ile karşı karşıyayız.

2- Kolombiya’nın doğusunda meydana gelen son olaylar ülkenin uzun yıllardır acı çektiği karmaşık çatışma ortamının ortasında gerçekleşen olaylardır. Bu olaylara rağmen barış görüşmeleri zarar görmemeli, çatışmaya politik bir çözüm bulunmalıdır.

3- Müzakere ön anlaşmasına göre görüşmelerin 5. turuna başlayacağız. Son yaşananlar yüzyüze olduğumuz sorunları çözmenin ne kadar önemli olduğuna işaret etmektedir.

4- Müzakerelerin beşinci turu, Ulusal Diyalog Anlaşması’nın gösterdiği gibi barışın gerçekleşmesi için geniş halk kesimlerinin katılımını içermektedir.

5- Müzakere Masası ateşkes ortamında yapıldığı zaman daha nitelikli hale geldi. Şimdi bu ateşkes ortamında müzakereleri sürdürüp sürdürmeme konusunda önceki zorlukları aşarak çift taraflı ateşkes anlaşmasını başarmak zorundayız.

6- Çift taraflı ateşkesin Episcopal Konferans, BM Güvenlik Konseyi Misyonu ve garantör ülkeler, farklı ülkelerden destek grupları gibi sosyal izleme örgütlerinin katılımı işbirliği ve refakatleri ile daha sağlıklı bir müzakere ortamı oluşturduğunu düşünüyoruz. Süren barış görüşmelerine desteğinizin sürmesini istiyoruz.

Diyalog Delegasyonu

Ulusal Kurtuluş Ordusu

Kaynak: http://cedema.org/ver.php?id=7899

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.