Kenya: Protestocular Yargısız İnfaza Karşı Yürüdü

Yargısız infaza karşı protestolar, Nairobi, Kenya, 4 Temmuz 2016| Foto: REUTERS/THOMAS MUKOYA

Kenya’nıın başkentinde 4 Temmuz Pazartesi günü toplanan yüzlerce eylemci insan hakları avukatı Willie Kimani ile müvekkilinin ve onları taşıyan taksi şoförünün polis tarafından infaz edilmesini protesto etti.

Göstericiler ‘Yargısız infazı durdurun’ yazılı temsili bir tabut taşıdılar. Eylemcilerin çoğu ‘Polis şiddetine son’ yazan tişörtler giyerken İçişleri Bakanı Joseph Nkaissery’ın istifasını talep eden pankartlar taşıdılar.

Kenya’daki insan hakları örgütleri polisin yozlaştığını ve birçok yargısız infazın sorumlusu olduğunu vurguluyor. Kimani ile müvekkilinin ve taksi şoförünün bedenleri geçen hafta bulunmuştu.

Kimani’nin müvekkili olan Josephat Mwendwa polis tarafından vurulmasının ardından şikayette bulunmuş, yaptığı şikayet üzerine polis kendisini uyuşturucu bulundurmak ve polise direnmek gibi çeşitli suçlarla kriminalize etmeye çalışmıştı. Kimani, Mwendwa ve onları taşıyan taksi şoförü 23 Haziran’daki duruşmanın ardından zorla kaybedildiler.

İnsan hakları örgütlerinden eylemcilerin ve avukatların katıldığı protestoda zorla kaybedilmelerin, yargısız infazların ve polis şiddetinin hızla arttığı vurgulandı. Bu arada binlerce avukatın da cinayetleri protesto etmek amacıyla 4 Temmuz itibarıyla 5 gün boyunca mahkemeleri boykot etme kararı aldığı rapor edildi.

Kaynak: Bu haber http://www.africanews.com/2016/07/04/kenyan-lawyers-protest-in-nairobi-over-killing-of-colleague/ ve http://www.shanghaidaily.com/article/article_xinhua.aspx?id=330771 sitelerinden derlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.