Katliamın İkinci Yılında, Ayotzinapa İçin Adalet

43 öğrencinin zorla kaybedildiği vahşet gecesi

Çoğunluğu yerli olan 43 öğretmen okulu öğrencisi, Meksika’nın Iguala kasabası yakınında 26 Eylül, 2014’te kaybedildi. Öğrencilere kurulan pusudan kurtulan Angel Neri de la Cruz olayları şöyle aktardı:

Guerrero’daki Ayotzinapa Öğretmen Okulu’ndan yaklaşık 100 öğrenci, ironik bir şekilde Meksiko’da gerçekleşen öğrenci katliamının 46’ıncı yıldönümü nedeniyle eylemlere katılmak üzere 3 otobüsle yola çıkmıştı. Iguala kasabasının yakınında daha fazla otobüs bulmak için durdular ve konvoya 2 otobüs daha katılmış halde otobüs istasyonundan akşam 21.00 civarı hareket ettiler.

Ve kabus bundan sonra başladı. Gece bittiğinde 5 otobüsten dördüne pusu kurulmuş, beşinci otobüs ise polis tarafından ele geçirilmişti.

De la Cruz’un aktardığına göre diğer otobüsteki arkadaşları onları aradı ve polisin otobüslerini durdurup üzerilerine ateş açtığını haber verdi. Arkadan gelen 3 otobüsün de kavşağa metreler kala etrafları ağır silahlı polis tarafından sarıldı ve onlara da ateş açıldı.

Paniğe kapılan öğrencilerin bir kısmı kendilerini korumak için iki otobüsün arasına saklandı. Bu sırada de la Cruz birinci otobüsteki arkadaşlarının polis tarafından yaka paça dışarı çıkarıldıklarını gördü. Arkadaşlarının bir kısmının tutuklanıp polis araçlarına bindirildiğine tanıklık eden de la Cruz birkaçının da karanlığın içine doğru kaçtığını fark etti. Vurulan öğrencilerden Aldo Gutierrez hala komada, Edgar Vargas ise onu yaralı halde taşıyan arkadaşlarının sayesinde hayatta kalmayı başardı.

Angel ve arkadaşları yaralı arkadaşlarını taşıdıkları Cristina isimli bir kliniğe sığındılar. Olay yerine geri döndüklerinde ise altı öğrencinin katledildiğini, 43 öğrencinin ise kayıp olduğunu öğrendiler.

Başsavcı Jesus Murillo Karam daha sonra, öğrencilerin belediye başkanının karısının düzenlediği bir etkinliği boykot etmek için Iguala’ya gittiklerini açıklayacaktı. Bu versiyona göre Belediye Başkanı Jose Luis Abarca yerel polise öğrencileri durdurması emrini vermişti.

Yetkililer tutuklanan 43 öğrencinin ”Guerreros Unidos” isimli yerel çeteye verildiğini, çetenin de öğrencileri katlederek çoğunun bedenlerini Cocula kasabası yakınlarına attığını iddia etti, bir kısmının da ırmağa atıldığı söylendi.

Arjantin Olay Yeri İnceleme Timi ile İnter-Amerikan İnsan Hakları Komisyonu (IACHR) yetkililerin anlattığı hikayeyi destekleyen kanıtlar bulamadı. Dahası iki bağımsız araştırma grubu da Meksika hükümetinin soruşturmada kendileriyle iş birliğine yanaşmadığını ifade etti.

Aylar süren çalışmalar sonucunda uzmanlar, yetkililerin ırmaktan çıkardıklarını iddia ettikleri plastik bir çantadan gelen kalıntılarda Alexander Mora isimli öğrencinin DNA’sına rastladılar. Ancak araştırmacılar kalıntıların kendilerine askerler tarafından teslim edildiğini ve aslen plastik çantayı hiç görmediklerini ifade ettiler.

İnsan hakları savunucuları katliamdaki ve sonrasında örtbas edilmesindeki sorumluluğundan dolayı Başkan Enrique Peña Nieto’nun yargılanmasını talep ediyor.

Katliamın tanıklarından de la Cruz hükümetin kendilerine saldıranların uyuşturucu çetesi olduğunu iddia ettiğini ancak o gece arkadaşlarını götürenlerin polis üniforması giydiğini vurguluyor.

Ayotzinapa İçin Adalet

Katliamın ikinci yılında öğrenciler, kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları eylemleriyle adalet talep ettiler.

24 Eylül Cumartesi günü öğrenciler (normalistas) Chilpancingo’da katliamın sorumlularından Meksika ordusunun 35’inci piyade birliği merkezine saldırı eylemi gerçekleştirdiler. Öğrenciler el yapımı roket ve patlayıcılarla kışlaya saldırdılar.

*Çeviri: Ayotzinapa öğrencileri Chilpancingo, Guerrero’daki askeri üsse roketli saldırı düzenledi, 24 Eylül.

Yine Chilpancingo’da, 26 Eylül’de, hükümet merkez ofisi önünde öğrenciler polisle çatıştı.

*Çeviri: Hükümet merkez ofisi önünde öğrencilerle polis arasında çatışma, Chilpancingo, bugün (26 Eylül).

Meksika Ulusal Otonom Üniversitesi (UNAM) öğrencileri katliamın yıldönümü olan 26 Eylül’de rektörlük önünde toplanarak Ayotzinapa için adalet talep ettiler. Öğrenciler ayrıca ‘Ayotzinapa İçin Üçüncü Küresel Eylem Günü’nün ardından gerçekleşen gösteriler sırasında, 5 Kasım 2014’te bir metrobüs istasyonunda otobüsün yakılması ve özel mülke zarar vermekten tutuklanan ve 20 Eylül’de tam ’33 sene’ hapis cezasına çarptırılan öğrenci ve direnişçi Luis Fernando Sotelo Zambrano’nun derhal salıverilmesi talebinde bulundular.

Hem Meksika’da hem de dünyanın çeşitli yerlerinde eylemciler katliamın ikinci yılında Ayotzinapa için adalet talep ettiler.

*Çeviri: 26 Eylül Pazartesi, sokaklarda suç ortağı hükümeti kınıyor ve adalet talep ediyoruz.

Haber: isyandan.org

Bir Yorum

  1. Pingback: Meksika: Anarşist Tutsaklar ABD Hapishane Grevi İle Dayanışma İçin Açlık Grevinde

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.