Kanada: Yerliler 150. Kanada Günü Kutlamalarını Protesto Ediyor

Kanada’nın kuruluşunun 150. yılı resmi törenlerle kutlanırken yerli halklar soykırımın 150. yılını kutlamayacaklarını belirterek, Kanada Günü kutlamalarının iptal edilmesi için ülke çapında gösteriler ve etkinlikler düzenlediler.

Gösteriler, Kanada hükümetinin  çevre korumayı kaldıran ve yerli halkların hayatlarını tehlikeye atan yeni yasayı protesto etmek için 2012 yılında kurulan Idle No More hareketi tarafından düzenledi.

Ülke çapında yerli örgütlenmeleri bir araya getiren, hem yüz yüze ilişkiler hemde yeni teknolojileri kullanarak örgütlenen, kadınların aktif olduğu Idle No More  hareketinin sözcüleri “Kanada’da halen süren soykırımı kutlamayacaklarını bunun yerine halen süren soykırım sürecinde hayatlarını kaybedenlere saygılarını sunacaklarını” söylediler.

Ülke çapında yapılan yürüyüşten önce Ottawa’daki parlemento önünde 4 gün süren, geleneksel çadırların kurulduğu bir oturma eylemi yaptılar.

Saskatoon’da düzenlenen 150. Kanada Günü iptal edilsin mitingine katılanlar, “Yerli halklarının ve Kanada devletinin kaybettiği Kadın ve Transların onurlandırılması gerektiğini” söylediler.

Vancouver’da ise yüzlerce kişi “Yerlilerin hayatlarının ve topraklarının çalınmasını kutlamayacağız” dediler.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.