Kanada: Yerli Halkın Kurtuluş Partisi (IPLP)

cropped-iplp-new-logoYerli Halkın Kurtuluş Partisi (IPLP) kimdir?

IPLP İşgal Edilen Anawak’da / Kaplumbağa Adası’nda / Aztlan’da Yerli Devrimi

Bizler Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’nın işgali altındaki ve sömürgeleştirilmiş topraklar olan Anawak / Kaplumbağa Adası’nın bütününde yerli halkları örgütlemek amacı taşıyoruz.

İdeolojik İlkeleri Nelerdir?

Yerli Halkın Kurtuluş Partisi’nin (IPLP) merkez ideolojisi Yerli Sosyalizmidir. Bizler, topraklarımızın, kaynaklarımızın ve emeğimizin bölündüğü bir durumda, ekosistemin bütün üyelerimize ait olacağı bir toplum için mücadele ediyoruz. Bizden önceki yedi kuşağı ve bizden sonraki yedi kuşağı onurlandıracak şekilde yaşıyoruz. Bizler sömürgeciler tarafından oluşturulan “Hispanik”, “Latino” gibi terimleri reddediyoruz. Bizler Alaska’dan Arjantin’e kadar ki bölgede yaşayan (yerli, ilk ulus, orijinal halk) Yerli İnsanlarız ve kendimizi tanımlama yetkisine sadece bizler sahibiz.

Yerli Halkın Kurtuluş Partisi’nin Talepleri Nelerdir?

  • Sürgün edilmelere derhal son verilmesini istiyoruz. Yerli toprakları üzerinde Avrupa tarafından belirlenen sınırların çözüme kavuşmasını talep ediyoruz.
  • Yerli atalarımızla, ABD ve tüm emperyalist devletler arasında yapılan bütün toprak anlaşmalarının tasfiye edilmesini talep ediyoruz.
  • ABD Hükümeti olarak bilinen işgalci güç tarafından esir alınan tüm Yerli Halkların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.
  • Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza bölümü ile Yerli İşleri Bürosu bölümlerinin derhal kaldırılmasını talep ediyoruz.
  • Yerli topraklarındaki BÜTÜN yabancı askeri güçlerin geri çekilmesini talep ediyoruz!
  • Kendi özgürlüğümüzü ve kendi topraklarımızı yönetmek ve topluca karar almak için Kendi Kaderimizi Tayin Hakkı talep ediyoruz.
  • İlköğretimden üniversite düzeyine dek parasız eğitim talep ediyoruz. Talep ettiğimiz eğitim Avrupa tarzı eğitimden ziyade ücretsiz eğitimdir!
  • Tüm insanlar için eşit haklar ve eşit muamele talep ediyoruz!
  • Yerli toprakları üzerindeki tüm halklar için parasız ve kaliteli sağlık hizmetleri talep ediyoruz.
  • Yerli toprakları üzerinde ki TÜM kaynakların yerelden idare edilmesini ve bir bütün olarak toplum tarafından paylaşılmasını talep ediyoruz.
  • TÜM haydut kapitalistlerin Yerli topraklarından derhal gitmesini talep ediyoruz!
  • Yerli Topraklarında yaşayan halk için kullanılabilir durumda konut talep ediyoruz!

suxp0

Kanehsatà:ke Ayaklanması: Bir Direniş Öyküsü

Bugün, Oka Krizi olarak da bilinen Kanien’kehá:ka’lı Ulusal savaşçılar tarafından verilen Kanehsatà:ke Ayaklanmasının 25. yıldönümünü kutlandı. Bu makale onların cesaretleri anısına, Enaemaehkiw Thupaq Kesīqnaeh tarafından kaleme alınmıştır.

Bu topraklar kutsal bir miras olarak bize bırakılmış, geleneksel olarak bizim topraklarımızdır. Annelerimizin bize ninni söylediği, ağaçlarının altında atalarımızın gömülü olduğu bu yerde kaderin insafına terkedilen bizler için gözyaşı döküyorlar – Kanehsatàke Şefi Joseph Onasakenrat

11 Temmuz 2015, Quebec olarak bilinen İşgal Edilmiş Kaplumbağa Adası’nın bir parçası olan kutsal toprak Kanien’kehá:ka’da ki cesur silahlı savunmanın 25. yıl dönümüdür. Sömürge devlet bu ayaklanmayı “Oka Krizi” olarak yaftalamıştır. Kanehsatàke:ke zirvesinde ki Kanien’kehá ayaklanmasının 270. Yıl dönümünde sessiz savaş hala sürüyor…

Metnin orjinaline buradan bakabilirsiniz…

Kaynak: https://libya360.wordpress.com/2015/07/11/the-uprising-at-kanehsatake-a-history-of-resistance/

 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.