Kanada, Bilinmesi Gereken 11 Yerli Direniş Hareketi

Bilinmesi gereken 11 yerli direniş hareketi

"Zaman bizim yanımızda değil ... Liderler, hareket etmeli"

Neyse ki, Yerli halk madenciliğin olumsuz etkilerine maruz kaldıklarından beri iyi organize olmuşlardır …

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin  (IPCC) 5. Değerlendirme Sentez Raporu 2 Kasım 2014’te yayınlandı. Bu rapor yerli halkı yeniden uyarıyor; insanlar ve doğal çevre arasındaki ilişkiye önem verilmezse, sonuçları dünya için feci olacaktır.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, dünya iklim değişikliği konusunda ‘olağan işdünyası’ tutumunu  korursa, sıcaklık artışını 2 °C altında tutmak için koyduğumuz uluslararası hedef imkanı, “önümüzdeki on yıl içinde elimizden kayıp gidecek” diyor… Bu son rapor ile bilim netlikle konuşulur oldu. “Zaman bizim tarafımızda değil… Liderler hareket etmeli. ”

Neyse ki, Yerli halk madenciliğin olumsuz etkilerine maruz kaldıklarından beri iyi organize olup, buldukları çözümleri paylaşma konusunda değerli bilgilere sahiptirler. Yerli halk topraklarını ve su yollarını geleneksel yöntemlerle idare etmek, geleneksel bilgileri elinde tutmak ve sözleşme şartlarını korumak için öz değerleriyle mücadele eden organize ve güçlü eylemler yapar. Gelecek nesillerin yararına olumlu şeyler yapmak isterseniz, Kaplumbağa Adası direnişleriyle ile ilgili bazı önemli sitelere buradan ulaşabilir ve nasıl katkıda bulunabileceğinizi sorabilirsiniz. Topluluklara destek verenleri gizli tutabiliriz!

1- BARRIERE GÖLÜ DAYANIŞMASI (BARRIERE LAKE SOLIDARITY

1

Barriere Gölü Algonquins’leri (ABL) şimdilerde adı Quebec olan, kuzeyde 10.000 kilometre kareden fazla bir alana yayılmış,  Ottawa toprakları üzerinde kapanla balık tutan, avcı ve toplayıcı ilk ulustur. Topluluk,  Algonquin dilini kullanıyor ve Mitchikanibikok Anishinabe Onakinakewin adlı kendi yönetim sistemleri var.  Kendi kültürlerini ve topraklarını korumayı sürdürmeyi güçlü birlikteliklerine bağlıyorlar.

ABL tabanı Kanada Hükümetinin toprak ve yönetim mekanizmasına karşı mücadele veriyor. 1991 yılından bu yana devam eden anlaşmazlık Federal ve Eyalet hükümetlerinin birlikte imzaladığı Üçlü Anlaşma’da verilen imtiyazların fiyasko ile sonuçlanmasından kaynaklanıyor.

2

2- TOPRAĞIN KORUYUCULARI (DEFENDERS OF THE LAND)

3Toprağın Koruyucuları Kanada genelinde toprak mücadelesi verenlerin ve eylemcilerin olduğu bir Yerli topluluklar ağıdır. Toprağın Koruyucuları 2008 yılında Winnipeg şehrinde genç, yaşlı, kadın, erkek demeden herkesin katıldığı tarihi bir toplantıda kuruldu. Koruyucular, yerlilerin önderliğinde hükümet veya kurumların ücretsiz finansmanı ile yerli hakları için çalışacak merkez binasını hizmete açmak istiyorlar.

3- KIZKARDEŞLİK RUHU İÇİNDEKİ AİLELER (FAMILIES OF SISTERS IN SPIRIT

4Toprak Ana’ya tecavüz edilmesiyle Yerli kadınlara uygulanan şiddet arasında birden fazla bağlantı vardır. Böyle katran kumları gibi kaynak çıkarma projeleri ile seks ticareti gibi geleneksel yaşam tarzlarının bozulması birbiriyle doğrudan bağlantılı. Yerli toprakları sömürgeleştirmek için, Yerli kadınların da kontrol altına alınması gerekir gibi içselleştirilmiş bir algı var.

Kızkardeşlik Ruhu İçindeki Aileler (FSIS), gönüllü halk desteğini arkasına alan, kayıp ve öldürülmüş Aborijin kadınlar ve genç kızların aileleri tarafından yönetilen, kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. FSIS Kanada’da Yerli kadınların ve genç kızların maruz kaldığı şiddet olaylarını belgelemeye ve bu şiddet eğilimin nedenlerini belirleyerek, çözüm yöntemleri bulmaya çalışıyor.

4- KANADA HUPACASATH MAHKEMESİNİN KANADA-ÇİN FIPA KARARINI DURDURMA GİRİŞİMİ (JOIN HUPACASATH COURT CHALLENGE 2 CANADA-CHINA FIPA) 

5Acanthus İlk Milletler tüm Yerli halk ve Kanada vatandaşları adına Kanada hükümetinin Yabancı Yatırımların Teşviki ve Korunması Anlaşması için adli denetleme ve hukuk mücadelesi yürütmek için oluşturulmuştur. Antlaşma ayrıca FIPA veya FIPPA olarak da bilinir.

Kanada ve Çin arasında yapılan anlaşmaya göre, Çin şirketlerine işçilerini Kanada’ya getirme, hemen her yerde enerji kaynaklarını çıkarma ve yerleşim olsun yada olmasın bütün toprakların kalkındırılması için izin verildi. Kanadalıların herhangi bir müdahalesi olursa, Çinli firmanın kar kaybını göstererek gizli mahkemelerde FIPA’ya göre dava açma yetkisi var.

2014 Yılının Eylül ayından beri görüşülen FIPA tasarısı 1 Ekim 2014 tarihinde başbakan Stephen Harper tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi ve 31 yıl yürürlükte kalacak. İlk Milletlerin fikri alınmadan çıkarılan tasarının, Kanada genelinde yaşayan Yerli topluluklar üzerinde doğrudan etkileri olacak. Hupacasath İlk Milletler, bu tasarıyı durdurmak için çalışmalarına devam ediyor. Hupacasath’ın şimdi her zamankinden daha fazla Kanadalıların desteğine ihtiyacı! Buradan [1] http://www.ipcc.ch/pdf/assessment-report/ar5/syr/SYR_AR5_SPM.pdf nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenebilirsiniz…

5- DAHA FAZLA İŞSİZLİĞE HAYIR (IDLE NO MORE

6(İNM) Daha Fazla İşsizliğe Hayır, Kaplumbağa Adası ve ötesinde ki öğrenci hareketlerinin kıvılcımıyla düzenlenen yüzlerce miting ve protestolar sonucu hızla Kanada tarihinin en büyük yerli hareketlerinden biri haline gelmiştir. Saskatchewan (Kanada’nın Batı Kanada bölgesindeki bir eyaletidir. Kuzey Amerika’nın merkezinde yer alır. Komşu eyaletleri Manitoba ve Alberta’dır. Güneyinde ABD’nin Montana ve Kuzey Dakota eyâletleri, kuzeyinde ise Kanada eyaletlerinden Kuzeybatı Toprakları ve Nunavut yer alır. Ç.N) genelinde Yerli halkın bağımsızlığını ve çevresel korunmayı ortadan kaldıracak faturalar nedeniyle tam da parlamentonun borçları ödeme tarihi yaklaşırken öğrenci hareketleri tarafından yapılan bir dizi protestolarla başladı.  Bugünlerde Kanada’da sosyal ve siyasi manzara değişti.

İNM bağımsızlık hakkına sahiptir ve Yerli ulusun yeniden dirilişini sağlamaya yardımcı olmaya devam edecektir. İNM çevreyi korumak için hükümete ve sanayicilere baskı yapmaya devam edecektir. İNM ulusdan ulusa  ilişkilerin yeniden düzenlenmesi için müttefikler oluşturmaya devam ederek, bu perspektifler ışığında, kaygıları giderecek çözümleri üretmeye çalışmaktadır.

6- YERLİ ÇEVRE AĞI (INDIGENOUS ENVIRONMENTAL NETWORK)

7Yerli Çevre Ağı (IEN) karşılıklı saygı içerisinde bilgiyi paylaşarak birlikte çalışan, birleşik eylemin gücüne inanmaktadır. IEN Yerli insanların geleneksel yapılarının ve liderlerinin tanınmasını, mahkemelerde geleneksel yasaların uygulanarak bağımsızlıklarının kabul edilmesini istiyor.

IEN üyeleri, Tanrının verdiği kutsal ilkeler ışığında, doğal dünyayla saygı üzerine kurulmuş bağımlı bir ilişki kurarak – özellikle gelecek nesillerin hayatta kalabilmesi için- geleneksel öğretiler, yaşam tarzları, maneviyat, kültürler vb. konularda yerli halkın geleneksel liderler etrafında birleşmesine ve ortak mücadele etmesine çalışır.

7- KLABONA MUHAFIZLARI (KLABONA KEEPERS

8Klabona Muhafızları, ataları tarafından işgal edilen British Columbia, (BC) Iskut civarında, Nass ve Skeena Nehirleri’nin doğduğu Tl’abāne bölgesi olarak bilinen ve Kutsal Stikine Memba çevresindeki geleneksel topraklarda yaşayan Yerli halk Tahltanlar’ın aile büyüklerinden oluşan bir örgüttür. Tahltanlar yaşadıkları topraklarda kurulmak istenen maden firmasına karşı mücadele ediyorlar.

Hükümet, bölge halkı Tahltanlar’ın onayını almadan, Fortune Madencilik şirketine maden arama izni verdi. Şirket, Klappan Dağı çevresinde yaklaşık 4.000 hektar büyüklüğündeki alanda açık-ocak antrasit kömür madeni kurmayı ve çıkardığı kömürü Kore’de çelik üreticilerine ihraç etmeyi planlıyor. Şirket ayrıca çıkardığı kömürü taşımak için nehir boyunca devam eden 147 km uzunluğunda demiryolu ve maden sahasını Kuzeybatı İletim Hattı’na bağlayan 112 km uzunluğunda enerji nakil hattı inşaa etmeyi de hedefliyor…

8- OSHKIMAADZIIG BİRLİK KAMPI (OSHKIMAADZIIG UNITY CAMP

9Oshkimaadziig Birlik Kampı, Anishinabek Konfederasyonu Ulus için Birlik Çağrısı (ACTION) içinde bir örgütlenmedir. Oshkimaadiziig kelimesi, Anishinabek dilinde ki Yedinci Yangın Kehaneti’nde yer alan Yeni İnsanlar ifadesi ile Sekizinci Yangın Kehaneti içinde ki insanlığın hayatta kalması için iz bırakanlar ifadelerinin birleşiminden oluşmuştur.

Oshkimaadziig Birlik Kampı, Penetanguishene Elmas Konseyine ait Awenda İl Park’ı içerisindeki yasadışı kum, mucur üretilen geri dönüşüm bölgesini işgal etti, şirkete karşı mücadele veriyor…

9- RAVEN (ABORJİN HALKININ GELENEKSEL YAŞAMINA VE ÇEVRE İHTİYAÇLARINA SAYGI) (RAVEN (RESPECTING ABORIGINAL VALUES AND ENVIRONMENTAL NEEDS)

10RAVEN Kanada içinde yaşayan Aborijin Ulusuna zorla dayatılan endüstriyel gelişime ve çevre felaketi olacak küresel ısınmaya karşı doğayla barış içinde geleneksel yöntemlerle yaşamaya ve ekolojik sürdürülebilirlik politikalarını hayata geçirmeye çalışan, bu türlü projelere yardımcı olmak için mali kaynak sağlayan, kar amacı gütmeyen bir hayır kurumudur.

Beaver Gölü Cree Ulusu’na destek olmak ekolojik felakete neden olacak katranlı kumların gelişimini durdurmak ve gezegenin doğal sistemlerinin yok olmasına yönelik yapılanları tersine çevirmek için bir şans. Tsilhqot Ulusu toprakları üzerinde ekolojik felaketleri önceden önlemek için destek bekliyor.

Federal mahkeme tarafından Prosperity Maden firmasına verilen İKİ ret cevabına rağmen Teztan Biny (Yerli halk tarafından Balık Gölü olarak da bilinir) için tehdit olmaya devam ediyor. Şimdi Taseko Maden Şirketi bu kararlara itiraz için adli inceleme başlattı. Bu Xeni Gwet ve Tsilhqot Ulusu için Birleşmiş Milletler fonları bulmak ve mücadeleye devam etmek anlamına geliyor…

10- UNIST’OT’EN KAMPI (UNIST’OT’EN CAMP

11Unist’ot’en Kampı, Büyük Ölçekli Katran Kumu üretimi projesi için yapılması planlanan borulama hatlarına karşı bağımsız Wet’suwet’en topraklarını korumak ve Peace Nehri Deltası’nda kaya gazı kullanarak yapılması düşünülen Hidrolik Çatlatma Projeleri’ne karşı direnç oluşturmak amacıyla biraraya gelmiş bir topluluktur.

Kamp, Skeena, Bulkley ve Nadoten Nehirlerinin tüm kolları dahil olmak üzere, Wedzin Kwah kıyısı ile Gosnell Creek boğazında yer almaktadır. Enbridge Kuzey Anagirişi ve Pasifik Keçiyolları’ndan gelen boru hatlarının geçiş güzergahları olan Talbits Kwah ve Unis’tot’en Territory kesişim noktası üzerine Kamp direnç noktaları inşa edilmiştir.

11- YINKA DENE İTTİFAKI (YINKA DENE ALLIANCE)

12Yinka Dene İttifağı, Nadleh Whut’en, Nak’azdli, Takla Lake, Saik’uz, Wet’suwet’en, ve tarihleri MÖ’lere dayanan ilk milletlerden Tl’azt’en uluslarının birleşiminden oluşmuştur. Onlar verdikleri mücadele ile yaşadıkları topraklardan Enbridge Kuzey Anagirişi Boru Hatlarının geçmesini yasaklattılar. “Ne bizden uzakta bize sorulmadan yapılan sözleşmeleri ne de bizi topraklarımızdan atacak anlaşmaları istemiyoruz. Enbridge Kuzey Anagirişi Boru Hattı Projesi için bizim topraklarımız üzerinde yapılan anlaşmalar bizim yasal ve doğal haklarımızı tehdit ediyor.”

Kaynak: http://rabble.ca/news/2014/11/11-indigenous-resistance-movements-you-need-to-know

Notlar

Notlar
1 http://www.ipcc.ch/pdf/assessment-report/ar5/syr/SYR_AR5_SPM.pdf

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.