Japonya: Öğrenciler Savaş Karşıtı Protestolarını Sürdürüyor

n-sealds-a-20150830-870x580

Japon sağının Japonya’nın askeri hareketliliğini engellediği için anayasada yer alan “Japonya’nın pasifist bir devlet olduğuna” dair maddeyi değiştirme çabası, Japonya’da savaş karşıtı öğrenci hareketini yeniden ortaya çıkardı.

Liberal Demokrasi için Öğrenci Acil Eylem Grubu her cuma parlamento binası önünde “Savaşa Hayır!” “Anayasayı Koru!” “Abe Dışarı!” sloganları ile gösteri düzenliyor. Elinde mikrofonla savaş karşıtı konuşmalar yapan, üzerine giydiği tişörtte “Faşizmi Ezin!” yazan Aki Okuda  “Bu hareketin liderler tarafından oluşturulan yukarıdan aşağıya bir hareket olmadığını, bireysel olarak düşünmeye ve eyleme geçen halkı hiç bir gücün durduramayacağını” söylüyor.

Gösteriye destek veren eski kuşaktan yaşlı kurt  68 yaşındaki Kazuto Nakayama, gençler olmadan toplumsal değişim olacağına inanmadığı için gençlerin hareketine destek vermeye geldiğini söylüyor.

Çoğu insan nükleer karşıtı hareketten savaş karşıtı harekete kadar geniş bir alanda ortaya çıkan öğrenci hareketinin geçmişin mirasını taşıdığına inanıyor.

Bilim insanı Eiji Okuma “bu hareketlerin geçmiş on yılların izlerini taşıdığını fakat 60 yıllarında ki militanlaşan Japon Kızıl Ordusu ve diğer sol militan gruplar tarafından temsil edilen mücadelenin sağın kontrolündeki medya tarafından şeytanlaştırılıp sunulmasının yarattığı travmadan dolayı kendini bu biçimde gösterdiğini” söylüyor.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.