Japon Kızıl Ordu Militanı Yukiko Ekita Serbest Bırakıldı

Eski Japon Kızıl Ordu militanı Yukiko Ekita (Ekida) 20 yıllık esaretin ardından serbest bırakıldı. Şu anda 66 yaşında olan Ekita 23 Mart Perşembe günü Tokyo Hapishanesinden çıktığında onu destekçileri karşıladı. Ekita, 1974-75 yılları arasında, büyük Japon şirketlerine karşı saldırı eylemleri düzenleyen Doğu Asya Anti-Japon Silahlı Cephesi döneminde, cinayete teşebbüs ve patlayıcılarla ilgili yasaları ihlal etmekten hüküm giymişti. Cezası 2004 yılında onandı ve tutukluluk süresinin büyük bir kısmında Tochigi Hapishanesinde parmaklıklar arkasındaydı.

Japon Kızıl Ordu’ya katılmadan önce Ekita, özellikle 1974 yılında sekiz kişinin ölümü ile sonuçlanan Mitsubishi Ağır Sanayi bombalaması ile öne çıkan Doğu Asya Anti-Japon Silahlı Cephesi içindeki bir birimin üyesiydi. Ekita ve Nodoka Saitō (Kazu Saitō) o dönemde Daichi no Kiba (Dünyanın Dişleri) isimli hücre içinde örgütlüydüler. Bu birim Mitsui & Co ve Taisei de dahil olmak üzere Tokyo’daki beş tesise bombalı saldırı düzenlemiş, bombalamalarda 20 kişi yaralanmıştı. Üç hücrenin hemen hemen tüm militanları 1975’te tutuklandığında Saitō kendini öldürdü.

Ekita’nın ilk tutukluluğunun ardından başlayan yargılama süreci tamamlanamamıştı. 1977 yılında Japon Kızıl Ordu (JKO), bir Japon Hava Yolları uçağını kaçırdı ve Dhaka’ya inmeye zorladı. JKO tutuklanan militanların serbest bırakılmasını talep etti, salıverilenler arasında Ekita da vardı. Sonrasında Ekita Japon Kızıl Ordu’ya katıldı ve yurt dışında yaşadığı dönemde çocuk sahibi oldu. 1995 yılında sahte pasaport nedeniyle Romanya’da tutuklandı ve Japonya’ya iade edildi.

Muhtemelen Ekita, 2000’lerde serbest bırakılan Masao Adachi ve Mariko Yamamoto’dan bu yana salıverilen en tanınmış militan. Diğer JKO militanları Fusako Shigenobu, Tsutomu Shirosaki ve Haruo Wakō hala tutuklu bulunuyor. Wakō ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış, Dhaka uçak kaçırma eylemi sonucu serbest kalan Shirosaki ise 2015’de ABD’den sınır edilmesinin ardından 12 yıl hapis cezası almıştı. Shigenobu’nun da kötüleşen sağlık durumu nedeniyle yakında serbest bırakılması bekleniyor.

Satoshi Kirishima ile serbest bırakıldıktan sonra Ekita gibi Japon Kızıl Ordu’ya katılan Ayako Daidōji ve Norio Sasaki de dahil olmak üzere Doğu Asya Anti-Japon Silahlı Cephesi’nin diğer üyelerinin ise nerede oldukları bilinmiyor.

Kaynak: https://throwoutyourbooks.wordpress.com/2017/03/23/japanese-red-army-activist-yukiko-ekita-released-from-prison/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.