İtalya: Napoli’de Antifa Yürüyüşü

Aşırı sağcı ve göçmen karşıtı politikalarıyla tanınan Kuzey Ligi Partisi (Lega Nord) lideri Matteo Salvini’nin Napoli ziyareti protestoları ateşledi. Önce, geçtiğimiz Cuma (10 Mart) küçük bir grup Salvini’nin konuşma yapacağı kongre merkezini işgal etti.

 

Faşistlerin ‘konuşma hakkı’ için göstericilere saldıran polise eylemciler tai ve molotof ile karşılık verdi, 11 Mart 2017, Napoli, İtalya | Foto: EPA

Salvini aslen İtalya’nın zengin olan kuzey bölgesinin vergilerinin güneye akıtılmasına karşı çıkıyordu, bu nedenle güney kenti Napoli’de belediye başkanı dahil kimse gelişini iyi karşılamadı. Ancak Salvini, Demokrat Partinin düşüşünden ve Avrupa’da yükselen aşırı sağcı dalgadan nemalanmayı hedeflediği için son yıllarda söylemini değiştirmiş ve İtalyan milliyetçiliği ile göçmen karşıtlığını harmanlayarak farklı bir propaganda biçimini kullanmaya başlamıştı.

İçişleri Bakanı ise aşırı sağcı Salvini’nin konuşmasının ‘demokratik bir hak’ olduğunu savunarak şehir meclisinden konuşmanın gerçekleşebilmesi için gerekli hazırlıkların yapılmasını talep etti. 11 Mart Cumartesi günü ‘Napoli seni istemiyor’ pankartlarıyla binlerce kişi sokağa çıktı ve konuşmanın yapılmasını engellemek için yürüdü.
Aşırı sağcı parti liderini korumak için harekete geçen polis kitleye gaz bombaları, tazyikli su ile saldırırken göstericiler de polise molotof ve taşlarla karşılık verdi.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.