İtalya: İşçiler Çelik Fabrikasını İşgal ettiler

ilva_genova_protesta

İtalya, Cenova’da çelik işçileri fabrikadaki çürümenin yarattığı güvensizlik atmosferine karşı fabrikayı işgal ettiler. İşçiler işi durdurdu, trafiği kesti ve şehrin yarısını felç ettiler. İLVA Grubu çevreye verdiği zarar nedeniyle aldığı ceza öncesi 14.000 çalışanı ile Avrupa’nın en büyük çelik fabrikasıydı.

İLVA çevreye ve çalışanlara verdiği zarardan dolayı mahkeme kararı ile kapatıldı. Fabrikanın bu yılın Haziran ayında el değiştirmesi bekleniyor. Satış sürecinin izlenmesi için İLVA’nın en büyük rakibi Alman ThyssenKrupp Grubu Avrupa Komiyonuna baskı yapıyor.

Çelik sektörü İtalya’da halen en tehlikeli sektör konumunda. Taranto davasını mahkemeye taşıyan savcının hazırladığı iddianameye göre çevreye verilen zarar her yıl 1600 kişinin ölümüne ve binlerce çeşit farklı hastalığa yol açmaktadır.

Buna rağmen Avrupa çelik sektöründe son yıllardaki en büyük işçi cinayeti Taranto’da gerçekleşmedi. Torino’daki ThyssenKrupp çelik fabrikasında  iş güvenliğinin olmamasından dolayı meydana gelen yangında yedi işçi iş cinayetine kurban gitti. İş cinayetinde ölen işçilerin yakınlarını çıldırtan bir kararla italyan mahkemesi sorumluların cezalarını indirdi. Fabrika müdürü 6 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.  Protestolardan sonra görevinden istifa etmek zorunda kaldı.

Son yıllarda sürekli hale gelen protestolara rağmen İLVA çelik fabrikasının geleceğinin belirsizliğini koruması FIOM (Metal İşçileri Çalışanları Federasyonu)’u harekete geçirdi. FIOM işyerinde işçilerle yaptığı oylama sonucu fabrikayı işgal kararı aldı.

Sendika ve işçiler hükümeti geçim şartlarını ya da işlerini güvenceye almadan fabrikayı satma girişiminde bulunmakla suçluyorlar. Fabrikadaki bütün makinaları tüm gün boyunca durdurdular. Trafiği keserek fabrika çevresindeki bölgeyi de felç ettiler. Talepleri arasında Ekonomik Kalkınma Bakanı ile görüşmek ve fabrikanın yeni sahibinin kim olduğunu öğrenmek var.

2005’te yapılan anlaşmaya göre hükümet en yüksek teklifi verene fabrikayı satacaktır. Anlaşmaya uyarak kendilerine bilgi verilmesini istiyorlar.

Kaynak: https://strugglesinitaly.wordpress.com/2016/01/26/en-workers-occupy-ilva-steel-plant-in-genoaen/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.