İrlanda’da Kürtaj Yasağına Karşı Grev Çağrısı

NEDEN İNSANLARDAN STRIKE FOR REPEAL İÇİN TEKRAR TAAHHÜTTE BULUNMALARINI İSTİYORUZ?

Hareketimiz İrlanda’da kürtaj hakkını elde edene kadar devam edecek, daha azına razı olmayacağız!

Strike for Repeal (İptal için Greve) hareketi, İrlanda hükümetinin 8. maddenin feshi için net biçimde evet veya hayır ile cevaplanacak bir referandum taahhüt etmemesi halinde ulusal çapta greve gidilmesine yönelik hazırlıklara başladı. 8. madde, kürtaja erişim ihtiyacı olanlarımızın veya hamileliğini sürdürmek isteyen ancak fetüsün yaşamına kadınların ya da hamile insanların yaşamından daha fazla değer veren bir sağlık ve hukuk sistemi ile karşı karşıya olanlarımızın bağımsızlık ve sağlığının önünde bir engel.

İrlanda genelinde ve İrlanda dışında 50’den fazla yerde, 12 binin üzerinde insanın katılımıyla geçtiğimiz yıl Mart ayında, Uluslararası Kadınlar Günü’nde gerçekleşen, beklentileri aşan ve güçlü, cüretkâr ve harekete geçmeye hazır olduğumuz mesajını veren başarılı bir grevin ardından kürtaj yanlısı hareketin gelişim gösterdiği görüldü: Yurttaş Meclisi, liberal tavsiyelerde bulundu ve başbakan nihayet 2018 yılında bir referandumumuz olacağını belirtti.

Bununla birlikte aradan geçen zamanda hükümet Yurttaş Meclisi’nin tavsiyelerini değerlendirmek üzere bir Oireachtas (İrlanda parlamentosuna verilen isim; ç.n.) Komitesi oluşturdu. Bu komite ilerleyici tavsiyelerde bulunsa da, hükümet aslında bu tavsiyeleri kabul etmek zorunda değil. Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü, Yurttaş Meclisi ve bir grup başka uluslararası ve ulusal insan hakları örgütü hâlihazırda İrlanda’ya tekrar tekrar kürtaj haklarını bütünlüklü bir şekilde yasalaştırmasını söylemesine rağmen, bu hâlâ gerçekleşmiş değil.

İrlanda’da halkın çoğunluğunun kadınlara ve hamile insanlara, kendi yaşamlarına ve sağlıklarına ilişkin kararlar vermeleri konusunda güvendiğini biliyoruz. Hükümetin hiçbir zaman sağlığımıza önem vermediğini de biliyoruz. Endişemiz, oy pusulasında bize sorulması gereken soruyu sormayacakları.

Önümüzdeki zorlu referandum kampanyası öncesinde bu yüzdendir ki bizler, bir kez daha İrlanda’da kürtaja erişimimiz olmadan mücadelemizin bitmeyeceğini göstermenin gerekli olduğuna inanıyoruz. Nesiller boyunca mücadele ettik ve kolektif kavgamızdaki kilit anda bu fırsatı yitirmeyeceğimizi garantiye almayı sadece kendimize değil, bizden önce mücadele edenlere ve bizden sonra geleceklere de borçluyuz. Nihai hamle için niceliğimizi bir kez daha bir araya getirmemiz gerektiğine inanıyoruz.

İnsanlardan ne zaman grev yapmalarını istiyoruz?

Şu anda grev için belirlenmiş bir tarih yok. Bunun, kararlaştırılan referandum sorusunun ifade edilmesinden önce olması gerektiğinin farkındayız ki bu, sonucunda geri dönüşü olmayan bir referandum kampanyasını başlatacaktır.

İnsanlardan 17 Ocak Çarşamba günü Dail (meclis) önünde gerçekleşecek Grev Meclisi’ne katılarak saat 5’ten itibaren Oriechtas’ta referandum sorusu üzerine yapılacak tartışmanın canlı yayınını izlemelerini istiyoruz. Bu eylem bir “grev” değil ama hükümetin sunulan önerileri zayıflatmaya ve 8. maddeyi sınırlı bir maddeyle değiştirmeye çalıştığının netleşmesi halinde nasıl bir eylemin gerekli olduğuna karar vermek için bir araya gelme fırsatıdır.

Şu anda insanlardan ne istiyoruz?

İnsanlardan, “Strike 4 Repeal” destekçileri Google formuna isimlerini eklemelerini ve grev konusunda söz vermelerini; görülebilir destek içeren bir kıyafet giymelerini ya da sosyal medyada bir paylaşım yapmalarını; yerellerinde bir destek gösterisi örgütlemelerini; bu konuya dair arkadaşları ve aileleri ile konuşmalarını; siyasi temsilcilerine yazarak 8. maddenin feshine ilişkin basit bir evet ya da hayır sorusu istediklerini söylemelerini; 17 Ocak Çarşamba günü “Grev Meclisi”ne katılmalarını istiyoruz.

Çıkış videomuzu, Google taahhüt formumuzu ve selfie için basılabilir taahhüt sayfamızı buraya ekledik.

Kaynak: https://dunyadanceviri.wordpress.com/2018/01/18/irlandada-kurtaj-yasagina-karsi-grev-cagrisi/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.