Yaklaşık bir ay önce öğrenci yurtlarının etrafına bir gecede hiçbir bilgi verilmeden çit çekilmesi ile başlayan öğrenci direnişi çeşitli eylem biçimleri ile sürüyor.
Öğrenciler yurtların etrafına çekilen çitleri sökerek direnişe başladılar. Daha sonra “aşırı yüksek” kira ve koronavirüs salgını sırasında üniversitenin destek olmadığı gerekçesi ile 12 Kasım’da Manchester Üniversitesi binasını işgal ettiler. Üniversiteyi “öğrenciler yerine kâr elde etmeyi önceledikleri için” suçlayıp, kiraların % 40 azaltılmasını istediler.
Öğrenci Hannah Philips “Sadece üniversiteyi işgal ederek haksız yere bizden alınan paranın bir kısmını geri aldık” diyor.
Kule işgalcileri ve kira grevcilerin eylemi; öğrenci, üniversite personeli, sendikalar ve Manchester halkının birleşik gücünün bir parçası olduğu için zafere ulaştı.
Öğrenciler işgal ettikleri binaya “Öğrenciler ve İşçiler Kâr’dan Önce Gelir” pankartı astılar. Üniversite yönetimi UoM Rent Strike (Manchester Üniversitesi Kira Grevi) adlı kira ödemeyelim eylem grubunun yaptığı çağrıya uymamaları noktasında öğrencileri tehdit etti. İşgal süresinde üniversite yönetimi ile yapılan görüşmeler sonunda kira indirimi taahhüttü alındıktan sonra işgal bitirildi.
Kasım ayının sonunda üniversite yayımladığı bir bildiri ile öğrencilerin taleplerinin önemli bir bölümünü kabul ettiğini kamuoyuna açıkladı. Öğrencilerin ödedikleri kira bedeli % 30 indirildi. Öğrencilere geriye dönük ödeme yapılması kabul edildi.
Siyaset ve sosyoloji öğrencisi ve Rent Strike Manchester (Manchester Kira Grevi)’nin örgütleyicilerinden biri olan Ben McGowan ” Başlangıçta % 40 indirim isteyen grubun, öğrenci birliği aracılığıyla dolaylı olarak üniversite ile müzakere ettiğini söyledi. Grubun, akademik yılın ikinci yarısında daha fazla indirim sağlamak için Ocak ayında kira grevine devam etmeyi planladığını da sözlerine ekledi.
McGowan “Bu büyük bir rahatlama, büyük bir zafer gibi hissettiriyor. Ama bu kadar uzun sürmesi utanç vericidir. Bu üniversitedeki öğrenci öfkesinin sonu değil. Kampüsteki öğrencilerin doğrudan eylemin, işe yaradığını gördüklerini umuyoruz ve gerçekten istersek biz kazanırız. ”
McGowan, diğer üniversitelerde de Kira Grevi gruplarının ortaya çıktığını ve kendi deneyimlerini onlarla paylaştıklarını söyledi. Bunlardan biri 23 Kasım’da yayımlanan bir tweet ile% 30 kira indirimi kampanyasını başlatan Cambridge Üniversitesi’ndeki bir gruptur.
Kira grevindeki en büyük öğrenci grubu Bristol Üniversitesi’ndedir. Kira grevine katılan 1000’e yakın öğrencinin 400’den fazlası iki organize WhatsApp grubunda yer alıyor. Tüm öğrenciler için kira indirimi uygulamasını üniversite yönetimine kabul ettiriyor.
Glasgow Üniversitesi öğrencileri kira grevi ile okulun kapatılması sonrası bir aylık kira iadesi ve 50 sterlin yiyecek desteği aldı.
Cambridge Üniversitesi öğrencileri “Kira herkesin problemidir” çağrısıyla greve katıldılar.
Üniversitelerde bulunan öğrenci birliklerinden daha geniş bir örgütlenme ağına sahip olan Sussex Kiracılar Birliği, tüm öğrencileri Noel’den sonra kirayı ödememeye çağırıyor. Bu da Sussex Üniversitesi için milyonlarca pound gelir kaybına yol açabilir. Öğrenciler, üniversite tarafından “terk edildiklerini,” kötü bir şekilde korunan konaklama yerlerinde izole edilmiş olduklarını düşündüklerini söylüyorlar.
Mancester Üniversite’sindeki kazanımdan sonra Kira Grevi hareketi çeşitli üniversitelere yayıldı. Halihazırda Sussex Üniversitesi, Nottingham Üniversitesi, Glasgow Üniversitesi, Manchester Metropolitan Üniversitesi, Oxford Üniversitesi ve Güney Londra’daki Goldsmiths Üniversitesi kira grevi hareketine katıldılar.