İngiltere: Londra’da Binlerce Kişi Ücretsiz Eğitim İçin Yürüdü

Londra’nın merkezinde ücretsiz eğitim için yürüyenlerle polis arasında çatışmalar çıktı, 12 kişi gözaltına alındı.

6

4 Kasım Çarşamba günü binlerce eylemci, İngiltere ve Galler’de, hükümetin, okul harçlarının artırılması ve burslarla ilgili kesintiye gidilmesi yönündeki planlamalarına karşı ücretsiz eğitim için yürüdü. Eylemleri tetikleyen ise George Osborne’un düşük gelirli ailelerden gelen öğrencilere verilen bursların, kredilere dönüştürülmesi planıydı. Bu da yoksul öğrencilerin %40’ının, eğitim alması için 10.000£ borçlanması anlamına geliyor. Yani hayat boyu borçlanma!

4

Gün boyu eylem bilgileri #GrantsNotDebt (Borç değil hibe) hashtaginde paylaşıldı ve eylemin örgütleyicisi Harçlar ve Kesintilere Karşı Ulusal Kampanya (National Campaign Against Fees and Cuts – NCAFC) eyleme katılımın 10.000’in üzerinde gerçekleştiğini belirtti. NCAFC, “zenginler ve iş sahiplerinin vergilendirilmesi ile finanse edilecek ücretsiz, demokratik eğitim ve uluslararası hibe” talep ediyor. Yürüyüş, İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ve muhalefetteki bakan  John McDonnell tarafından da desteklendi.

Eylem çağrısını destekleyen ancak eyleme katılamayan Jeremy Corbyn’in gönderdiği destek mesajı eylemde okundu. Eylemin örgütleyicilerine göre, özellikle Corbyn’in parti lideri olarak seçilmesi, öğrenciler arasında bir kıvılcımın ateşlenmesini sağladı:

Artık politik atmosfer daha farklı. İşçi Partisi’nde, tamamen arkamızda olan bir lider var.

Yürüyüş öncesinde konuşma yapan John McDonnell eğitimin en temel insan haklarından biri olduğunu söylerken şunları ekledi:

Bu jenerasyon okul harçlarına getirilen artışlar, eğitim burslarının rafa kaldırılması ile hükümet tarafından ihanete uğramıştır. Eğitim alınıp, satılan bir meta değildir. Bu hükümet size ve gelecek nesillere ihanet etmektedir. Buna karşı durmalısınız.

5 1

Konuşmaların ardından İş, Yenilik ve Beceriler Departmanı’na yürümek isteyen gruba karşı polis barikatı kuruldu. Polis barikatını aşmak isteyen öğrencilerle polis arasında çatışmalar çıktı. Eylemcilerin Parlamentoya girmesinden korkularak polis yığınağı yapıldı. Öğrencilerin yürüyüşünü engellemek isteyen polisin oldukça sert müdahalesine karşı öğrencilerin karşılık vermesi ile 12 kişi göz altına alındı.

3 2

Arkadaşlarıyla dayanışma için çatışmaların ardından kitle tutukluların bekletildiği bölgeye yürüdü. Ayrıca uluslararası öğrenciler, mülteciler ve göçmenlerle dayanışma için 17 Kasım’a eylem çağrısı yapıldı. Harçlar ve Kesintilere Karşı Ulusal Kampanya’dan Deborah Hermanns eylemle ilgili şunları söyledi:

Ücretsiz eğitim kavgamız bu eylemin sonunda bitmiyor. Biz yalnızca bir gün ve yalnızca harçların kaldırılması için yürümüyoruz. Dünyanın her yerinde kazandığımız mücadeleler gibi, kazanmamızı sağlayacak bir hareket inşa ediyoruz…

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.