Honduras: Kızı, Berta Caceres Suiskastında Devletin Suç Ortağı Olduğunu Açıkladı

Olivia Zuniga Caceres annesinin öldürülmesinde devletin parmağı olduğunu açıkladı.
Çevre ve insan hakları eylemcisi ve yerli halkı lideri Berta Caceres, 3 Mart’ta kendi evinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Kızı annesinin ölümünden Berta Caceres’in protesto ettiği hidroelektrik şirketinin ve devletin sorumlu olduğunu söylerken bunun politik bir cinayet olduğunun da altını çizdi.

Zuniga Caceres’e göre Honduras ve Çin yatırım ortaklığına dayanan ve ülkede hidroelektrik baraj inşa etmek isteyen DESA-SINOHYDRO isimli şirket politik liderin ölümünden sorumlu.
DESA-SINOHYDRO isimli şirket Intibuca’nın batısındaki bir ilçe olan Rio Blanco’da Agua Zarca hidroelektrik projesini geliştirmek istiyordu. Ancak Berta Caceres bu projeye karşı çıkıyordu, bu nedenle de defalarca şirket tarafından tehdit edilmişti.
Polis ise olayı basit bir hırsızlık vakası olarak kapamaya çalışırken Berta Caceres’in yoldaşı Tomas Garcia’nın 2013’te Honduras askeri gücü tarafından öldürüldüğü gerçeğini ve Berta Caceres’in de sayısız kereler tehdit edildiğini gözardı ediyor.
Zuniga Caceres ayrıca Honduras Başkanı Orlando Hernandez’in de bu politik cinayetin suç ortağı olduğunu sözlerine ekledi. Zuniga Caceres ailenin Honduras hükümetini dava etmeye hazırlandığını ve soruşturmanın uluslararası gözlemcilerce izlenmesi için başvuruda bulunacaklarını ifade etti. Zuniga Caceres sözlerine şöyle son verdi:

Başkan Juan Orlando Hernandez, sana söylüyorum: Berta Caceres’i öldürdüler ama asıl ölen senin hükümetin…

Tegucigalpa, 3 Mart, 2016 | Foto: Reuters

Guatemala City, 3 Mart 2016 | Foto: EFE

Bu arada ulusal direniş kadar kurduğu COPINH isimli örgüt ile Rio Blanco’daki yerli hareketi için de çok önemli politik bir figür olan Berta Caceres’in ölümü ülke genelinde öfke ve protestolarla karşılandı. Berta Caceres, yerli halkları yoksullaştıran, ezen ve marjinalleştiren şirketlere ve devlete karşı verdiği mücadele nedeniyle uzun süredir tehdit alıyordu. Global Witness verilerine göre Honduras toprak ve çevre hakları konusunda mücadele verenler için dünyadaki en tehlikeli ülke.

Kaynak: Bu haber, http://www.telesurtv.net/english/news/Energy-Company-is-Behind-Berta-Caceres-Death-Says-Daughter–20160306-0013.html ve http://www.telesurtv.net/english/multimedia/Assassination-of-Berta-Caceres-Sparks-Outrage-in-Honduras-20160304-0031.html sitelerinden İsyandan.Org tarafından derlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.