Honduras: Çevre ve Toplumsal Adalet Savaşçılarına Saldırı

police-brutality-against-COPINH

Honduras Halk ve Yerli Örgütleri Sivil Konseyi (COPINH)’den 100’ün üzerinde kişi, Başkanlık sarayı önünde toplandı. Protestocular, Berta Caceres’in ölümünden sorumlu olanların bulunması için bağımsız ve uluslararası bir soruşturma açılmasını; Agua Zarca barajının derhal kapatılmasını; Lenca topraklarındaki tüm imtiyazların iptal edilmesini ve Honduras’ın askersizleştirilmesini talep ettiler.

Eyleme katılanlar nehirleri veya ormanları yok edecek herhangi bir projeye geçit vermeyeceklerini yinelediler. Eylem sırasında “Katiller!” sloganı atılırken birkaç kişi dövülerek gözaltına alındı. Çocuklar ve küçüklerde dahil olmak üzere eylemciler, polisin ve askeri güçlerin saldırısına uğradı. Çıkan çatışma sırasında yaralanan bir kişi ise hastaneye kaldırıldı.

COPINH tarafından yapılan açıklamada “Düzenlediğimiz barışçıl eyleme asker ve polis saldırısı sonucunda dört üyemiz gözaltına alındı ​​ve 80’li ve 90’lı yıllardan beri keyfi gözaltı için bir işkence merkezi olarak bilinen CORE 7’ye götürüldü. Gözaltına alınanlardan ikisi 18 yaşından küçük,” denildi.

COPINH, üç üyelerinin de kafa travması sonucu hastaneye kaldırıldığını ve eylem sonrası üyelerinin polis tarafından araçla takip edilerek taciz edildiğini belirterek, Honduras devletinin barışçıl protestolara bu denli acımasızca saldırmasının nedeninin Berta cinayetini açığa çıkarmaya çalışan bağımsız bir komisyonunun susturulmak istenmesi olduğunu açıkladı.

COPINH ayrıca, “Kutsal Gualcarque nehrinin bulunduğu Lenca topraklarında faaliyet gösteren Agua Zarca hidroelektrik barajı nedeniyle insan hakkı ihlallerinden suçlu bulunan Atala ailesi ve Berta cinayeti ile ilgili cezadan muaf tutulan DESA firması (baraj inşaatları yapan) hakkındaki taleplerimize karşı düzenlenen şiddetli ve kanlı bastırma operasyonu, Honduras devleti ve Juan Orlando Hernández’in ırkçı davranışlarını ifşa etmiştir,” diyerek COPINH’a karşı yapılan baskılara son verilmesini, ulusal ve uluslararası dayanışmanın örülmesini talep ettiklerini belirtti.

Kaynak: Bu haber http://earthfirstjournal.org/newswire/2016/05/10/honduras-environmental-and-social-justice-warriors-attacked/ sitesinden derlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.